Признаци, че лаптопът ви е за смяна


Признаци, че лаптопът ви е за смяна
Снимка: iStock

Никой лаптоп не е вечен. Дори машината, която е била от най-висок клас, когато сте я купили, стига до момент, в който не си заслужава да я поддържате повече. Как да разберете кога е време да замените старото си устройство?

Да идентифицирате някои предупредителни знаци, че вашият преносим компютър вече е за смяна, е първата стъпка. За какво да следите?

Какви са основните проблеми на стария лаптоп?

Екипът от професионалисти на Ardes.bg съветва, че ако се натъкнете на някои от следните признаци, трябва да се замислите за смяна на стария лаптоп:

  • батерията не се зарежда – ако батерията на преносимия ви компютър не задържа заряд, не се зарежда напълно или изобщо не се зарежда, може би е време за подмяна на батерията или на самия компютър. Подобен проблем няма как да остане незабелязан особено когато машината не е включена към зарядно. Това е един от най-сигурните начини да разберете дали има нередност в тази нейна част;
  • силни шумове – издава ли преносимият ви компютър звук, който не е характерен за него, когато се опитвате да запазите или отворите файлове, снимки или музика, или да стартирате програма? Това обикновено е признак, че механичните части на твърдия диск се износват; В крайна сметка той ще се повреди, което означава, че ще загубите  всички данни, съхранени на него, затова се уверете, че те са  архивирани в някое онлайн хранилище. Възможно е да го смените,  но това е сложна работа, за която ще ви трябва добър техник;
  • прегряване – усещате ли, че лаптопът ви е много горещ, когато го използвате? Вентилаторът може да е задръстен с прах и мръсотия, което му пречи да го охлажда. Опитайте се да издухате всичко, което се е насъбрало във вентилационните му отвори. Ако това не отстрани проблема, може да искате да направите смяна на старото устройство с ново, тъй като прегряването може да доведе до редовни сривове и замръзване;
  • повредени данни – ако сте запазили документи, но при опит да ги отворите по-късно, получавате грешка, че файлът е повреден, лаптопът ви може да е на изчерпване. Това е грешка, която обикновено се дължи на повреда на твърдия диск. Помислете за подмяна на твърдия диск, ако можете, или направете смяна с нов лаптоп.

Не пренебрегвайте появата на тези проблеми. Ако не се вземат мерки незабавно, може да се стигне до загуба на много данни и информация, ако не сте я съхранили на друг вид устройство, преди да направите смяна на старата ви машина.

На какви други проблеми може да се натъкнете?

Също така от Ardes.bg съветват, че компютър, който се срива повече от веднъж месечно, е изложен на риск от повреда на твърдия диск и неговия софтуер. Това може да е причинено от прегряване, повреда от вода, статично електричество или удар. Силно щракане или скърцане при запазване или отваряне на файлове, повредени данни, внезапно рестартиране или син екран, сигнализират, че механичните части на твърдия диск са на път да излязат от строя.

Обикновено, когато един преносим компютър е в края на живота си, има много проблеми при стартиране, с които може да се сблъскате. Също така може ви се е случвало бутонът за включване да не реагира.

Има много начини да се опитате да поправите компютър, който не иска да стартира – от проверка на кабелите, до отстраняване на проблеми с батерията. Ако обаче това не е помогнало, е време да направите смяна на самия компютър.

Ако използвате дълго остарял модел лаптоп с капацитет, който вече не ви удовлетворява, направете консултация с хора от екипа на място в магазина или онлайн. Функциите и скоростта на вашата нова придобивка ще ви накарат да сядате по-често и с удоволствие пред нея.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не можеш да промениш това, срещу което отказваш да се изправиш.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама