Какво е една истинска балканска и люта зима без кисело зеле? Точно така – нищо! Повечето сънародници обичат да си правят сами киселото зеле, но младите и забързани хора се доверяват на купешкото. Трябва да знаете, че единствените сортове, които стават за кисело зеле са „Кьосе“, „Балкан“ и „Сармалин“, който идва от Сърбия. Днес обаче ще обърнем повече внимание на сортовете Кьосе“ и „Балкан“.
Вижте още: Каква е разликата между свинско бонфиле и контрафиле?
Какви са основните разлики?
Зеле „Кьосе“ е най-предпочитаният сорт за приготвяне на зимнина, за туршия и за зелеви листа за сарми, тъй като листата стават меки, вкусни, но са и здрави – трудно се късат и това улеснява навиването на кулинарната коледна вкусотия. Цветът му е зелен, като нюансът се доближава до този на тревата, а големината е средна.
Сорт „Балкан“ може да се каже, че е с една идея по-светъл нюанс и доста по-тежък, тъй като листата и розетката са „по-сбити“, за разлика от „Кьосето“, който в въздушен сорт.
Характерни за „Кьосе“ са петте броя жилки, които се намират от долната страна на зелката – до кочана.