Зелето е част от есенно-зимната трапеза на всички българи. Но уви, известен факт е, че този кръстоцветен зеленчук образува газове на доста хора. И въпреки че е страхотно, че помага на храносмилателната система да работи, подуването не е точно желаният резултат, който да съпроводи едно вкусно ястие. Но не се отчайвайте, защото има няколко начина да готвите зелето, така че да предизвиква по-малко газове.
Защо зелето предизвиква газове?
„Високото съдържание на фибри е част от причината. Освен това, кръстоцветните зеленчуци – като зеле, броколи, карфиол и брюкселско зеле – съдържат рафиноза, което е несмилаема захар. Тъй като се ферментира от бактерии в червата, се произвеждат газове, поради което може да изпитате метеоризъм и дискомфорт след консумация на тези храни. Те също са източници на съдържащи сяра глюкозинолати - растителни съединения, известни със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.
Вижте още: Това е тайната на опитните домакини за бели като сняг фуги
Ето как да се справите с проблема
Ферментирайте го
Ферментирането на храни може да ги направи по-лесно смилаеми, а домашното кисело зеле също е изненадващо лесно. Важно е да настържете добре зелето, а след това можете да проявите креативност с различни билки и подправки.
Сварете го
Като цяло готвенето прави зеленчуците по-лесно смилаеми, което може да помогне за намаляване на газовете. За да запазите хранителните вещества в зелето, които биха се загубили, когато източите водата, опитайте зелева супа или просто добавите няколко черпака от зелевия бульон, когато преместите зелето в тавата.