Картофите остават свежи повече от 6 месеца, ако НЕ ги съхранявате с този зеленчук


Картофите остават свежи повече от 6 месеца, ако НЕ ги съхранявате с този зеленчук
Снимка: iStock

Удобно е да държите картофите в кухнята, тъй като са едни от най-използваните зеленчуци при готвене. Но със сигурност не е приятно да започнат да гният по-бързо от очакваното. Причината може да се дължи на това, че ги съхранявате на едно и също място с лук.

Как да не съхранявате картофите

Съхраняването на лук и картофи заедно ускорява процеса на узряване на картофите, което ги кара да прорастват. Това важи и за чесъна - няма място при картофите ви.

Още: Откриха начин за отстраняване на токсични съединения от картофите

Лукът отделя природен газ, наречен етилен, растителен хормон, който кара продукцията да узрее и да стане по-ароматна с течение на времето.

Ако се отдели твърде много етилен в затворено пространство, това може да доведе до бързо разваляне на всички зеленчуци или плодове преди времето, а картофите обикновено са силно чувствителни към етиленовия газ.

Картофите също така съдържат много влага, което може да накара и чесъна, и лука да започнат да мухлясват, ако се съхраняват близо до тях.

Вместо това картофите се съхраняват най-добре далеч от чесъна и лука на стайна температура на тъмно място в кухнята.

Още: Как правилно да замразявате картофи

Най-добре е да не оставяте картофи на кухненския плот, тъй като те могат да започнат да произвеждат токсично съединение, наречено соланин, когато са изложени на светлина, което не трябва да се поглъща.

Светлината ще накара картофите да започнат да покълват, да имат ужасно горчив вкус и дори да станат зелени.

Картофите също не трябва да се съхраняват в хладилник, тъй като ниската температура превръща нишестето в захар, което значително ще съкрати срока им на годност и ще ги накара да станат кашави и гнили. Съхраняването на картофи в хладилника също може да произведе голямо количество акриламид, химическо съединение, което може да увеличи риска от рак.

Най-доброто място за съхранение на картофи обикновено е шкаф, чекмедже или дори в килер, ако имате такъв в кухнята си.

Още: Ако не ядете сладки картофи, тези 5 неща ще ви убедят да започнете

След като сте намерили добро място за съхранение на картофи, важно е да ги държите в контейнер с много вентилация, тъй като повече въздух в пространството ще запази вашите зеленчуци сухи.

Картофите отделят влага, която може да ги накара да мухлясат и да започнат да покълват, ако не се съхраняват правилно.

Съхранявайте картофите в кошница, хартиена торбичка, мрежеста торбичка или в контейнер без капак, за да издържат по-дълго.

Ако съхранявате картофи някъде на хладно, тъмно, проветриво и далече от лука, вашите пъпки трябва да се запазят свежи до шест месеца, отколкото обикновено.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама