Ако не ядете сладки картофи, тези 5 неща ще ви убедят да започнете


Ако не ядете сладки картофи, тези 5 неща ще ви убедят да започнете
Снимка: iStock

Независимо дали обичате да ядете картофите печени, на пюре или пържени, сладките картофи могат да бъдат приготвени по тези и много други начини. Те са вкусни, а здравословните ползи от консумацията им са много. 

1. По-здрави черва

Един сладък картоф съдържа 15% от дневната стойност на фибрите, което ги прави полезни за здравето на червата. Тези фибри подпомагат храносмилането и помагат за предотвратяване на запек.

Вижте още: Какво се случва с тялото ви, когато ядете картофи

2. Стабилност на кръвната захар

Като сложен въглехидрат, сладкият картоф отнема повече време за смилане от обикновените въглехидрати (ултра-преработени храни с ниска хранителна стойност). Това означава, че сладкият картоф няма да повиши нивата на кръвната ви захар толкова бързо, което помага да поддържате настроението и енергийните си нива стабилни. Освен това, по-бавното храносмилане означава, че сладките картофи ще ви държат сити по-дълго от другите въглехидрати.

3. Намалено възпаление

Можете също така да добавите сладки картофи към списъка си с противовъзпалителни продукти. Грудката е с високо съдържание на антиоксиданти - по-специално витамин С, каротеноиди и фенилпропаноиди - които намаляват възпалението в тялото и предпазват от хронични заболявания, както и някои видове рак.

Вижте още: Всяка домакиня я има в кухнята си: Тайната съставка за идеално хрупкавите картофки

4. Лечебен тласък

Сладките картофи също се свързват с подобрено зрение (поради съдържанието на бета каротин и витамин А), по-добра имунна система (витамин С и манган) и здрави кости (отново манган). Редовното ядене на сладки картофи дори е полезно за кожата ви. Бета-каротинът е антиоксидант, така че помага да се обърнат щетите от слънцето и подобрява цялостната текстура на кожата.

5. Подобрено психично здраве

Сладките картофи са полезни за психичното здраве, защото са с високо съдържание на витамин B6, който е необходим за синтеза на серотонин, невротрансмитер, който помага за регулиране на настроението. 

Какви са недостатъците на сладките картофи?

Ползите от сладките картофи са ясни, но има ли недостатъци?  Ако имате диабет, внимавайте как ядете сладки картофи, защото те са с високо съдържание на въглехидрати. Комбинирайте сладките картофи с протеини и малко мазнини, за да избегнете скока на кръвната захар. Хората с анамнеза за камъни в бъбреците също трябва да внимават, тъй като сладките картофи са с високо съдържание на хранително вещество, наречено оксалат, което може да причини камъни в бъбреците при хора, податливи на тях.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама