Ако имате повече картофи вкъщи и се чудите какво да правите с тях, един от вариантите е да ги замразите. Може да си мислите, че това е елементарно нещо, но има някои стъпки, които трябва да следвате, независимо дали са цели, нарязани на кубчета или ленти.
Цели или нарязани
Не е трудно да замразите цели или нарязани на кубчета картофи, но трябва да следвате серия от прости стъпки.
Обелете
Тази стъпка не е задължителна, но е полезна, защото бланширането работи най-добре без кожата. Ако мислите, че можете да пасирате картофите си, след като се размразят, сега е добър момент да ги нарежете на кубчета.
Бланширайте
Напълнете тенджера с вода и я подправете със сол. Поставете съда на силен огън и го оставете да заври. След като заври, пуснете картофите във водата. Времето за бланширане зависи от това колко големи са вашите картофи или парчета картофи - може да отнеме от три минути за малки картофи или малки кубчета до 10 минути за цели. Извадете картофите от врящата вода и веднага ги потопете в ледена баня, за да спрете процеса на готвене.
Подсушаване
Прехвърлете картофите в гевгир, за да се отцедят, след като са напълно изстинали. След като се отцедят, ги поставете на един слой върху кухненска кърпа. Потупайте с хартиени кърпи, за да абсорбирате излишната влага.
Първо замразяване
Подредете картофите на един слой върху покрита с хартия тава. Замразете най-малко четири часа или до една нощ.
Повторно замразяване
Когато картофите са замразени, можете да ги прехвърлите в подходящи за фризер торбички за съхранение, етикетирани с датата.
Вижте още: Колко дълго да варите картофите за картофена салата
Пържени картофи
Ако вашите картофи на ленти са сурови, първо трябва да ги бланширате (следвайте горните инструкции). Ако те са сготвени, процесът е по-лесен.
Първо замразяване
Наредете сготвените (и охладени) картофи върху хартия за печене. Замразете за поне 4 часа или за денонощие.
Повторно замразяване
Когато картофите са замразени, можете да ги прехвърлите в подходящи за фризер торбички за съхранение, етикетирани с датата.
Пюре
Картофеното пюре има тенденция да замръзва по-добре от другите видове картофи, тъй като мазнината от маслото и сметаната им помага да запазят текстурата си.
Уверете се, че картофеното пюре е напълно охладено, преди да започнете процеса на замразяване. Загребвайте порции по една чаша върху покрит с пергамент лист за печене. Замразете най-малко четири часа или до една нощ. Когато картофите са замразени, можете да ги прехвърлите в подходящи за фризер торбички за съхранение, етикетирани с датата.