Как правилно да замразявате картофи


Как правилно да замразявате картофи
Снимка: iStock

Ако имате повече картофи вкъщи и се чудите какво да правите с тях, един от вариантите е да ги замразите. Може да си мислите, че това е елементарно нещо, но има някои стъпки, които трябва да следвате, независимо дали са цели, нарязани на кубчета или ленти.

Цели или нарязани

Не е трудно да замразите цели или нарязани на кубчета картофи, но трябва да следвате серия от прости стъпки.

Обелете

Тази стъпка не е задължителна, но е полезна, защото бланширането работи най-добре без кожата. Ако мислите, че можете да пасирате картофите си, след като се размразят, сега е добър момент да ги нарежете на кубчета.

Бланширайте

Напълнете тенджера с вода и я подправете със сол. Поставете съда на силен огън и го оставете да заври. След като заври, пуснете картофите във водата. Времето за бланширане зависи от това колко големи са вашите картофи или парчета картофи - може да отнеме от три минути за малки картофи или малки кубчета до 10 минути за цели. Извадете картофите от врящата вода и веднага ги потопете в ледена баня, за да спрете процеса на готвене.

Подсушаване

Прехвърлете картофите в гевгир, за да се отцедят, след като са напълно изстинали. След като се отцедят, ги поставете на един слой върху кухненска кърпа. Потупайте с хартиени кърпи, за да абсорбирате излишната влага.

Първо замразяване

Подредете картофите на един слой върху покрита с хартия тава. Замразете най-малко четири часа или до една нощ.

Повторно замразяване

Когато картофите са замразени, можете да ги прехвърлите в подходящи за фризер торбички за съхранение, етикетирани с датата.

Вижте още: Колко дълго да варите картофите за картофена салата

Пържени картофи

Ако вашите картофи на ленти са сурови, първо трябва да ги бланширате (следвайте горните инструкции). Ако те са сготвени, процесът е по-лесен.

Първо замразяване

Наредете сготвените (и охладени) картофи върху хартия за печене. Замразете за поне 4 часа или за денонощие.

Повторно замразяване

Когато картофите са замразени, можете да ги прехвърлите в подходящи за фризер торбички за съхранение, етикетирани с датата.

Пюре

Картофеното пюре има тенденция да замръзва по-добре от другите видове картофи, тъй като мазнината от маслото и сметаната им помага да запазят текстурата си.

Уверете се, че картофеното пюре е напълно охладено, преди да започнете процеса на замразяване. Загребвайте порции по една чаша върху покрит с пергамент лист за печене. Замразете най-малко четири часа или до една нощ. Когато картофите са замразени, можете да ги прехвърлите в подходящи за фризер торбички за съхранение, етикетирани с датата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама