Сода бикарбонат е един от най-известните набухватели в кухнята. Заедно с бакпулвера, тя заема почетно място в кутията с подправки на всяка домакиня. Каква обаче е разликата между сода бикарбонат и амонячна сода?
По своята същнст и двете са химични набухватели. Те действат основно в кисела среда, което ги прави и взаимнозаменяеми.
Содата бикарбонат е по-позната като хлебна сода. Най-общо тя се влага в рецепти, в които има кисело мляко /питки, мекици и бухти/. Амонячната сода е друг набухвател, предшественик на содата бикарбонат. В кулинарията тя е по-известна като амониум или амониева сода. Амонячната сода намира приложение основно в сладкарството. Много домакини обаче я избягват, защото отделя неприятна миризма по време на печене.