Кога печенето в алуминиево фолио става опасно


Кога печенето в алуминиево фолио става опасно
Снимка: iStock

При висока температура по време на печене частици от алуминиевото фолио могат да проникнат в продуктите, а оттам и в нашето тяло. А това определено е вредно.

Много са рецептите, при които месото, рибата и зеленчуците се завиват във фолио, преди да се сложат във фурната и да се изпекат. При високата температура на готвене от фолиото се отделят микроскопични частици и те попадат в нашата храна. Така, без да си давате сметка, може да изядете до 2 мг алуминий.

НАТИСНЕТЕ ТОЗИ ПРЪСТ НА РЪКАТА СИ, ЗА ДА СЕ ОТЪРВЕТЕ ОТ ГЛАВОБОЛИЕТО

Ако във фолиото има лимонов сок или подправки, отделеният в храната метал ще е още повече, което крие риск. Алуминият е един от най-разпространените елементи в природата. Редица продукти го съдържат: сирене, сол, чай, подправки.

Проблемът е, че той се натрупва в организма и не може да се изхвърли оттам. А във високи концентрации е опасен за здравето. Той е токсичен за мозъка, черния дроб и за други органи. Признаците на интоксикация са болки в ставите, слабост на мускулите, анемия.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не можеш да промениш това, срещу което отказваш да се изправиш.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама