Каква е разликата между лук и шалот?


Каква е разликата между лук и шалот?
Снимка: iStock

Лукът и шалотът видимо си приличат и понякога може да ви е трудно да разберете каква всъщност е разликата помежду им. По-долу ще научите всичко за тях.

За лука

Лукът се среща в повече разновидности от шалота. Тези разновидности включват бял, жълт и червен лук, като вътрешният им цвят обикновено съответства на външната им част (макар че червеният лук има непрозрачна, белезникава месеста част). Те могат да се намерят в различни размери.

Още: Какво може да ви се случи, ако ядете лук всеки ден

Въпреки че вкусът на лука може да варира от по-сладък (жълт) до по-остър (червен), той винаги е по-остър от шалота. Това е особено важно да се има предвид при готвене. С по-мекия си и по-нюансиран вкус шалотът може да се замени с лук, но ако се наложи да го направите, най-добре е да изберете по-сладък, жълт лук като "Видалия". Добре е да се спазва правилото, че на всеки малък лук се падат три малки шалота. За щастие, без значение какво ще изберете, то ще се приготви по един и същи начин, но портфейлът ви ще се почувства малко по-лек, ако изберете шалот - той обикновено е около два до три пъти по-скъп.

За шалота

Шалотите са по-деликатни от лука, предлагат прекрасен вкус (почти като хибрид между лук и чесън) и играят блестяща поддържаща роля в безброй ястия, което ги прави доста популярни сред готвачите. Под златисто бронзовата им обвивка месото им е бледо и варира от сиво до лавандулово и пурпурно. Шалотите могат да бъдат по-кръгли, с размер на топка за голф, или по-дълги и с форма на торпедо.

Лукът расте самостоятелно, но шалотите са на групи, като няколко шалота заемат едно растение. Когато са оставени в земята, шалотите се събират на купчинки, което обяснява защо често се срещат две или повече малки луковици, които се прегръщат близо една до друга, след като се обели външния слой.

Още: Каква е разликата между див и пресен лук

В сравнение с лука, шалотът е малко по-богат на хранителни вещества. И двата вида лук са богати на хранителни вещества като фибри, манган, витамин С и други ключови витамини и минерали, но в шалота има повече такива, като витамин А, цинк и магнезий.

Как да използвате шалот

Благодарение на по-мекия си вкус шалотът е невероятно универсален. Суров или сготвен, употребите му изглеждат безкрайни. Използвайте го суров в дресинги или върху салати, или го накълцайте набързо, за да придаде ярък вкус. Приготвен в масло или олио, той е възхитителен - почти кремообразен - с малко сладост. Нарежете го на ситно и го пасирайте за сосове или сложете целите глави в тенджера, за да се разтопят заедно с пилешкото. Шалотите се разпадат по-лесно по време на готвене, отколкото техните по-големи, по-едри братовчеди, но това не е пречка, а в много случаи дори може да е приятно, като например да се получи по-богат резултат при карамелизиране.

Когато избирате шалот от рафтовете на магазина или го взимате от килера си, проверете дали е тежък за размера си и дали няма меки места - това са признаци на неприятно състояние отдолу.

Още: Силата на природата: Ето защо да поставите лук до леглото си

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Независимо дали приемат, или отказват, жените изпитват еднакво удоволствие от това, че са искани.

Овидий

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама