Готвим достатъчно дълго, за да знаем кога можем да заменим определени съставки в нашите любими рецепти с други, които ще бъдат също толкова вкусни. Но една двойка съставки, която винаги ни спъва, е дивият и зеленият лук. Те едно и също нещо ли са, просто известни с две различни имена? Различни растения, които могат да се използват взаимозаменяемо ли са?
Подобно на сладко срещу мармалад, сорбе срещу шербет, стигаме до дъното на дебата за дивия и зеления лук. Ето всичко, което трябва да знаете за това какво представляват, кога да ги използвате и каква е разликата.
Вижте още: Каква е разликата между качамак и полента
Див срещу зелен лук
Дивият и зеленият лук обикновено са едно и също растение, което означава, че да, те много си приличат. Те са част от рода Allium - група зеленчуци, които имат луковица, която расте под земята и включва чесън, шалот и лук.
Дали са етикетирани като див, или зелен лук обикновено зависи от фермера или производителя. Дивият лук е allium fistulosum - растение с дълги зелени стъбла, които се събират в малка, тясна бяла луковица. Пресният лук или allium cepa има кръгла луковица, която изглежда точно като малък бял лук.
И двете долни части имат лучен вкус, поради което се готвят. Зелената част, от друга страна, има разлики. Дивият лук е с много по-деликатни, тънки стъбла и по-нежен вкус. Ако заменяте пресния лук с див, то внимавайте за това, че пресният е с много по-интензивен вкус и сигурно ще се наложи да увеличите количеството на по-нежните листа на дивия лук.