Какво може да ви се случи, ако ядете лук всеки ден


Какво може да ви се случи, ако ядете лук всеки ден
Снимка: iStock

Въпреки че всеки вид зеленчуци има ползи за здравето, някои от тях имат много специални, като лука. Лукът обикновено  е известен с това, че поддържа здравето на сърцето, костите и червата, но има много повече предимства, от които много хора могат да бъдат изненадани. Въпреки това, ако сте чувствителни към лука, препоръчително е да се консултирате с лекар, преди да приложите някоя от изброените точки.

5 ползи от лука, които можете да усетите, ако го ядете всеки ден.

1. Увеличение на плодовитостта

Използването на голямо разнообразие от антиоксиданти (които лукът има в изобилие) е „новата вълна“ за повишаване на ефективността на плодовитостта, плюс това е естествен метод. Просто трябва всеки ден да ядете лук или да пиете сок от него.

Вижте още: Силата на природата: Ето защо да поставите лук до леглото си

2. Помощ за синусите

Чудесен начин да спрете и забавите процеса на кървене от носа е използването на лук! Просто вземете половин глава лук и я поставете точно под ноздрите си, след което вдишайте.

Лукът съдържа витамин С и биофлавоноиди, които правят пътя в носа ни по-малко чувствителен към кървене. Друго благоприятно предимство е, че те са полезни за употреба, когато носът ни е запушен. Лукът разхлабва проходите в носа, което ни улеснява да дишаме.

3. Предотвратяване на депресия и подобряване на настроението

Лукът съдържа фолиева киселина, което е друга дума за витамин B9, и този витамин помага за предотвратяване на депресия и повишава настроението ви чрез разграждане на аминокиселина, наречена хомоцистеин. Казано по-просто, тази неблагоприятна аминокиселина не позволява на тялото ви да произвежда хормони за добро настроение. Ето защо лукът е там, за да ги "отчупи" и да позволи на мозъка ви да получи достатъчно хранителни вещества.

Вижте още: Тези 4 храни стават токсични, когато се съхраняват в хладилник

4. Дъвченето на суров лук помага срещу кариес

Няма съмнение, че лукът може да помогне за предотвратяване на заболявания в тялото ви, но също така има много ползи за вашето орално здраве. Дъвченето на суров лук помага да направите зъбите си по-здрави и да се преборите с всички бактерии, които са били в устата ви.

Просто дъвчете малко лук за 2 до 3 минути, тъй като това също може да помогне за предотвратяване на кариес.

5. Лукът предпазва от настинки и грип

Лукът може да помогне за предотвратяване на настинки, кашлица, треска и болки в гърлото.

Как да го направите:

  • Нарежете лука си на парчета.
  • Накиснете го в питейна вода за 6-8 часа
  • Вземете 3-4 супени лъжици 3 пъти на ден.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама