Гордън Рамзи разкри лесен съвет за предотвратяване на покафеняването на картофите и авокадото. Това се случва, когато се обелят или нарежат поради процес, наречен окисляване. Напълно безопасни са за ядене, но може да повлияе на външния им вид.
Защо се случва
Нишестето в картофите влиза в контакт с кислорода във въздуха, причинявайки химическа реакция, която води до промяна на цвета - покафеняване. В случай на авокадо и много други плодове, полифенолоксидазата променя химичната структура на фенолите, когато са изложени на кислород.
Още: Как да сготвите лек, пухкав и вкусен ориз като Гордън Рамзи (ВИДЕО)
Как да го предотвратите
Гордън Рамзи използва YouTube канала си, за да сподели най-добрите си съвети за готвене, включително един за предотвратяване на окисляването. Той каза: Чудесен съвет за спиране на покафеняването на картофите, ябълките и авокадото при нарязване е просто да ги покриете с вода и изстискан лимон.
Киселинността спира окисляването, което е причината за промяна на цвета.
Лимоновият сок предотвратява окисляването, тъй като съдържа лимонена киселина, която действа като естествен антиоксидант, реагирайки ефективно с кислорода във въздуха, преди естествените ензими на плода, като по този начин предотвратява покафеняването и обезцветяването.
Още: 7 лесни съвета за перфектни пържоли от Гордън Рамзи
Сокът от лайм и сокът от червена боровинка са също толкова ефективни, тъй като киселинният сок трябва да има pH по-малко от три.