Вероятно обичате да си похапвате шоколад, но замисляли ли сте се откъде е произлязло вкусното лакомство? Според материал, публикуван в списание Nature Ecology & Evolution, родината на шоколада е Еквадор. Жителите на тази страна за пръв път са започнали да събират плодовете на какаовото дърво и да ги употребяват преди около 5300 години.
"Жителите на горната част на Амазония са започнали да събират плодовете на дърво, което е близък роднина на какаото от Мексико. Това е станало около 1500 години преди олмеките и ацтеките. По всичко изглежда, че традицията за консумация на какао се е разпространила от юг на север, движейки се от Еквадор по посока Мексико", заяви Майкъл Блейк от университета на Британска Колумбия във Ванкувър.
Историята на откриването и разпространението на шоколада, а също така на доматите, картофите и другите "дарове на Новия свят", отдавна е предмет на спор сред учените генетици, историци и археолози. Няма единство както по повод на родината на първите сортове какаови дървета, така и кога за пръв път индийците са започнали да употребяват неговите плодове в храната.
Например, много историци днес смятат, че първите "версии" на какаото са открити от индианците мая, което се е случило преди около 3400 години. От друга страна, археолозите са открили потенциални следи, според които древните легендарни олмеки по-рано са оценили качествата на шоколада. Генетичният анализ показва, че дивите роднини на какаовите дървета растат не в Централна Америка, а в Северна Амазония.
Блейк и неговите колеги са разрешили тези спорове, всестранно изучавайки глинените съдове и керамичните черупки, намерени в селищата на древните индианци от културата майо-чинчипе, които са живели в южен Еквадор преди около 5400 години.