Черният шоколад, обогатен със зехтин, повишава равнището на "добрия холестерол" и като цяло с е отразява положително върху състоянието на кръвоносните съдове. Работата е на сътрудници в Университета в Пиза, посочва meddaily.ru.
Плодовете и зеленчуците са полезни заради съдържанието на полифеноли. Те могат да бъдат открити и в какаото и в зехтина, както и в червените ябълки. В изследване по въпроса учените сравнили ефекта от употребата на черен шоколад , обогатен със зехтин и червени ябълки, върху статистиката на развитието на атеросклерозата.
Двадесет и шестима доброволци са имали най-малко три рискови фактора за сърдечно-съдови заболявания (дислипидемия, тютюнопушене, хипертония или сърдечни заболявания в семейната история).
Те получавали 40 грама черен шоколад в продължение та 28 дни. Използвани били два вида шоколад – в продължение на 14 дни подред бил даван шоколад с 10% зехтин и още 14 дни подред – шоколад с ябълка (2,5%).
Развитието на атеросклероза било оценявано по метаболичните изменения на липидния профил, кръвното налягане и циркулиращите ендотелни прогениторни клетки (EPC), които са важни за възстановяването на съдовете. Към края на изследването станало ясно, че именно шоколадът, обогатен със зехтин, е свързан с повишаване на равнището на "добрия холестерол" (липопротеини с висока плътност). И като цяло той повлиял позитивно върху сърдечно-съдовия профил.
Източник: БГНЕС