5 начина да се справим със стреса на децата си преди първия учебен ден


5 начина да се справим със стреса на децата си преди първия учебен ден
Снимка: iStock

Връщането обратно на училище след лятната ваканция може да се окаже много стресиращо. За някои деца това означава преместване в ново училище или в нова класна стая с нови учители. Всяка промяна влияе по един или друг начин на малчуганите ни, затова ние в качеството си на възрастни хора трябва да знаем как да ги успокоим преди първия учебен ден.

Как да помогнем на децата да се справят със стреса преди училище

Изслушайте ги

Най-лесно би било просто да неглижирате притесненията на децата си с уверението, че всичко ще бъде наред, но това никак няма да им помогне. Седнете, поговорете си с тях, изслушайте ги и им покажете, че ги разбирате. Уверете ги, че вярвате в тях и че ще им помагате, когато имат нужда.

Опитайте се да разберете кое точно ги тревожи

Съществуват хиляди причини, поради които децата да не искат да се върнат отново на училище, но обикновено при всяко дете има една главна, от която изхождат всички други. Тя може да е свързана с тормоз, неприятна атмосфера, създадена от учителите и различни неразбирателства със съучениците. Поговорете с децата си спокойно и ги разберете, а след това заедно се опитайте да на мерите решение на проблема.

Родители

Обяснете им, че е нормално да се чувстват изплашени

Не пренебрегвайте притесненията им, защото по този начин те стават още по силни, а децата по-затворени в себе си. Кажете им, че страхът от непознатото не е слабост, а нещо нормално.

Обърнете внимание на собствената си нагласа и настроение

Опитайте се да не говорите негативни и стряскащи неща за ходенето на училище. Ако вие самите не сте доволни, че рутината и ангажиментите ви ще се променят, не го демонстрирайте пред рожбите си, защото заразявате с негативизма си и тях.

Бъдете оптимистично настроени

Малчуганите са като гъби и попиват всяка дума и настроение на най-близките си, затова трябва много да внимаваме. Опитайте се да преразкажете училищната обстановка, но го направете с ентусиазъм и вълнение. А ако денят ви обаче е бил тежък и не ви се говори и обяснява, по-добре не го правете.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Най-добрите пожелания за ученици за първия учебен ден

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама