Пшеницата е основният виновник за подуване на корема и получаването на газове. Това се дължи на факта, че през последните 2000 години сортовете пшеница се хибридизират, за да съдържат повече глутен – леплив протеин в пшеницата, благодарение на който с по-малко брашно се получава по-голям и пухкав хляб.
Заради изключително високото си съдържание на глутен съвременната пшеница се смила трудно в стомаха и е възможно да попречи на усвояването на други хранителни вещества. Тя добива лепкава, кашеста консистенция в червата, много подобна на папиемаше, което в крайна сметка представлява просто брашно и вода.
Но не всички видове пшеница са вредни. Сортът Спелта, наричан понякога и "римска пшеница“, е онова, което пшеницата е представлявала, преди да започне селективното є развъждане. Спелтата е с много по-ниско съдържание на глутен и се предлага масово в магазините за здравословни храни под формата на брашно, хляб, макаронени изделия и други. Камут пък е древен сорт египетска пшеница, датиращ от преди 3000 години.
Изследвания, публикувани в "Журнал по гастроентерология“, показват, че до 20% от скорбялата (като например скорбялата от пшеница) не се усвоява в тънкото черво и образува най-различни газове, което предизвиква метеоризъм и подуване на корема. Ако страдате от подобни проблеми, пробвайте изцяло да откажете пшеничните продукти за десет дни и ги заменете с други зърнени култури като ръж, овес и ориз. След това започнете отново да ядете пшеница (при това обилно) и вижте какво ще се случи. Ако се окаже, че пшеницата причинява подуване и газове във вашия случай, сведете консумацията до минимум и след време (да речем, няколко месеца) не би трябвало да е проблем понякога да хапвате пшенични продукти.
Източник: zdravoslovnohranene.com