Ползите от подправките не се изчерпват с придаването на добър вкус на храната. Те имат и истински здравословни свойства. А когато става въпрос за намаляване на кръвната захар и подобряване на инсулиновата резистентност, канелата е може би най-често препоръчваната подправка за постигане на точно това. Но колкото и да е вкусна, ако сте се фокусирали единствено върху нея, може би пропускате други подправки, които да добавите към режима си и които също могат да бъдат ефективни. Става въпрос за джинджифила.
Как джинджифилът помага за понижаване на кръвната захар
Джинджифилът съдържа мощни полифеноли като гингерол, които се борят с възпаленията - нещо, което може косвено да помогне за балансиране на кръвната захар. Възпалението е свързано с инсулиновата резистентност и лошия контрол на кръвната захар. Ето защо балансирането на възпалението с подправки като джинджифил може да има благоприятен ефект върху кръвната захар. Необходими още проучвания, за да се потвърди връзката.
Още: Хипогликемия – симптоми и лечение
Голяма част от изследванията, подкрепящи употребата на джинджифил, са направени с добавки от джинджифил. Това е различно от използването на джинджифил в рецепти. Въпреки това резултатите за джинджифила и кръвната захар са интересни и обещаващи.
В преглед и мета-анализ, публикувани в Nutrients през 2024 г., изследователите проучват въздействието на често срещани билки и подправки в средиземноморската диета - черен кимион, карамфил, магданоз, шафран, мащерка, джинджифил, черен пипер, розмарин, куркума, босилек, риган и канела - върху кръвната захар при хора с диабет тип 2.1 Те измерват нивата на глюкоза в кръвта на гладно, гликирания хемоглобин (A1C) и концентрациите на инсулин. Джинджифилът, куркуминът, шафранът и канелата понижили значително кръвната захар на гладно, а черният кимион и джинджифилът намалили А1С и понижили нивата на инсулина. Допълнителният джинджифил (дозите варирали от 600 до 3000 милиграма на ден) била единствената подправка, която оказала значително въздействие и върху трите измерени резултата. За сравнение, 1000 mg джинджифил са около ½ чаена лъжичка смлян джинджифил или 1 чаена лъжичка настърган суров джинджифил.
Някои изследвания сочат, че джинджифилът може да повлияе положително на кръвната захар, като подобри чувствителността към инсулина и забавя храносмилането на въглехидратите, което води до по-малък скок на кръвната захар след хранене. Джинджифилът може да инхибира ензими, които играят роля в храносмилането и усвояването на въглехидратите, както и да повлияе на пътища, свързани с метаболизма на глюкозата, и да защити бета-клетките (произвеждащи инсулин клетки в панкреаса), посочват авторите на това изследване.
Джинджифилът носи допълнителни ползи: Много хора с преддиабет и диабет са изложени на висок риск от сърдечносъдови заболявания, а джинджифилът доказано влияе положително върху нивата на холестерола.
Още: Ето кога е най-доброто време за ядене на сладко (ВИДЕО)
Въпреки че не разполагаме с много клинични данни, изследващи ефекта от кулинарната употреба на джинджифил, готвенето с подправката може само да помогне. Има малко недостатъци при използването на джинджифил, така че е хубаво да го използвате заради тези полезни полифеноли, противовъзпалителни и подобряващи храносмилането ефекти. Единственото предупреждение е, ако имате киселини, тъй като големи количества джинджифил могат да влошат симптомите.
Какво представлява високата кръвна захар?
Високата кръвна захар, известна също като хипергликемия, се определя като кръвна захар, която е по-висока от нормалната. С течение на времето високата кръвна захар може да доведе до диагностициране на преддиабет или диабет. При хората, които са диагностицирани с диабет, високата кръвна захар може да се появи по много причини.
- Ако имате диабет тип 1 и не сте приемали достатъчно инсулин.
- Ако имате диабет тип 2, имате инсулинова резистентност и клетките ви не усвояват кръвната захар от кръвообращението, както трябва.
- Защото сте яли повече или сте се движили по-малко - или комбинация от двете.
- Поради физически стрес от заболяване, например настинка или грип.
- Заради психологически стрес.
- Поради феномена на разсъмването - вълна от хормони, която се появява рано сутрин.
Още: 5 храни за понижаване на кръвната захар
Това са само някои от причините, поради които може да имате висока кръвна захар. Хронично високите стойности на кръвната захар при хората с диабет са опасни и могат да увеличат риска от усложнения като сърдечни заболявания, бъбречни заболявания и увреждане на нервите (невропатия). Изключително високата кръвна захар може да доведе до диабетна кетоацидоза (по-често срещана при хора с диабет тип 1), животозастрашаваща спешна ситуация.