5 храни за понижаване на кръвната захар


5 храни за понижаване на кръвната захар
Снимка: iStock

Високата кръвна захар или хипергликемия може да причини дългосрочни здравословни усложнения като сърдечно-съдови заболявания, увреждане на нервите, инфекции на венците и дори проблеми с очите. Хипергликемията може също да увреди кръвоносните съдове, като по този начин увеличава вероятността от сърдечни заболявания, инсулт и бъбречни заболявания.

Тъй като 1 от 3 възрастни има преддиабет (повечето от които не го знаят), всички ние можем да се възползваме от по-ниските нива на глюкоза, за да помогнем за отслабване, намаляване на кръвното налягане и подобряване на цялостното здраве. Но как да започнем? Един от начините е чрез преосмисляне на хранителните навици. Ето пет храни, които могат да ви помогнат за това.

Горски плодове

Боровинките осигуряват фибри и антиоксиданти, за които е известно, че понижават кръвната захар и възпалението. По същия начин, едно проучване установи, че ягодите намаляват усложненията на диабета като бъбречно заболяване и увреждане на нервите. С увеличаване на броя на изядените малини инсулиновата резистентност пък намалява. Други проучвания предполагат, че комбинирането на горски плодове със или след храни, богати на нишесте, също може да понижи кръвната захар.

Вижте още: Симптоми, че имате висока кръвна захар и трябва да вземете мерки

Ядки

Точно така – хапнете бадеми, кашу или дори шамфъстък. В едно проучване бременни жени с риск от гестационен диабет са имали по-ниска кръвна захар след ядене на шамфъстъци в сравнение с групата, която е консумирала пълнозърнест хляб. Една четвърт чаша ядки на ден може да намали ИТМ и рисковете от диабет, дори ако не очаквате дете.

Листни зеленчуци

Зеленчуците като спанак са нискокалорични и пълни с магнезий, което е добре, защото магнезият намалява риска от диабет тип 2. Зеленчуците като зеле и кейл осигуряват витамини А, С, Е, калций и желязо. Листните зеленчуци също съдържат калий, което е полезно, защото витамин К отпуска кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане. Фибрите в зеленчуците също могат да подобрят нивата на глюкозата.

Вижте още: 10 фактора, които влияят на кръвната захар

Зеленчуци без скорбяла

Американската диабетна асоциация препоръчва да пълните половината си чиния със зеленчуци без скорбяла по време на хранене, като аспержи, броколи, зелен фасул, тиква и гъби. Асоциацията обаче предупреждава, че ако купувате замразени или консервирани зеленчуци, изберете версията "без добавена сол" или изплакнете натрия от продуктите.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни са пълни с фолат, хром, витамини от група В и магнезий. В допълнение, тези храни са с високо съдържание на разтворими фибри и по-ниско съдържание на захар в сравнение с другите въглехидрати, което прави избор, който може да понижи холестерола. Простите въглехидрати могат да причинят диабет, сърдечни заболявания и затлъстяване.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама