Пръстите на краката: Важни за здравето на цялото тяло (УПРАЖНЕНИЯ)


Пръстите на краката: Важни за здравето на цялото тяло (УПРАЖНЕНИЯ)
Снимка: iStock

Пръстите на краката са онази част от тялото, която ни помага да стоим стабилни и изправени. Те обаче често са пренебрегвани, що се отнася до фитнес и тренировки, но е много важно да знаете, че те имат ключова роля за стабилността ни по време на физическа активност.

Американският физиотерапевт Кристин Хелфрик споделя, че големите пръсти на краката ни са като лостове за цялото тяло – благодарение на тях успяваме да се изтласкваме напред. Палците на краката също така ни позволяват ефективно да пренасяме тежестта по време на ходене или пък бягане. И нека не забравяме, че те са тези, които ни осигуряват по-плавна и стабилна походка.

Как да подобрите мобилността на пръстите на краката си

Ходене

Имаме една много добра новина за вас – ходенето е един прекрасен начин да поддържате мобилността на пръстите си. Ако обаче твърде често носите обувки на висок ток или имате периодична болка и скованост, разходките едва ли ще са ви достатъчни.

Раздвижване нагоре – надолу

Разтягане

Най-простият начин да раздвижите палците на краката си е да седнете на стол или на земята и просто да започнете да ги движете първо към вас, а след това към срещуположната страна. Можете да усложните малко упражнението, като се опитате да хванете пръстите си с ръце и леко да ги придърпвате към себе си.

Използвайте стена

Ако искате да се разтегнете по-добре, използвайте стената за опора. Застанете срещу стена и се опрете на нея с помощта на ръцете си. Притиснете първо единия си крак до стената и започнете леко да се доближавате към нея, а след това повторете същото и с другия крак.

Упражнение с хавлиена кърпа

Разтягане

Това упражнение е много интересно и полезно в същото време. Постелете кърпа на пода и се опитайте да я придърпате към себе си само с помощта на палците. Ако ви е лесно, опитайте да хващате малки топчета с пръстите на краката си и да ги поставяте в чашка.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама