Полезните свойства на ряпата


Полезните свойства на ряпата
Снимка: iStock/Guliver

Ряпата е зеленчук, който вирее добре в нашите географски ширини, както зелето и репичките. Тази нискокалорична култура притежава набор от полезни свойства и това я прави широко прилагана в хранителната индустрия. За първи път този зеленчук се появява в Афганистан и Южна Европа, а от там и по целия свят.

Ето и кои са полезните свойства на ряпата:

Ряпата съдържа набор от микроклетки, органични киселини, въглехидрати, флавоноиди, протеини и стероли.

Семената на ряпа са наситени с есенциални и мазни масла, линоленова и линолова киселина.

Ряпата е богата на витамин С, който е отговорен за целостта на стените на кръвоносните съдове и подобряване на процеса на храносмилане.

Кореноплодните култури притежават противовъзпалителни, антисептични и диуретични свойства, които позволяват да се премахнат инфекциите и да се укрепи защитната бариера на организма.

Сокът от ряпа се прилага като успокоително средство, способно да нормализира процесите на централната нервна система.

Варената ряпа е полезна за поставяне на компрес върху болни места на тялото.

Растителността позволява да се нормализират сърдечно-съдовите функции, да се успокои сърцето, а също и да се укрепи имунната система на човека.

Източник: foodpanda

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама