Пробиотиците, за които се говори все по-усилено последните години, някак все още са нещо непознато и донякъде дори непонятно за хората. Истината е, че много от нас приемат пробиотици само и единствено, когато личният лекар ни ги изпише по време на антибиотично лечение, а това не бива да бъде така.
Те представляват живи микроорганизми, които населяват храносмилателния тракт, лигавицата и предпазват организма от микроби. Задачата им е да възстановят баланса на чревната флора след вирусно заболяване или пък прием на антибиотици. Нещото, което подценяваме обаче е, че те поддържат здравето на имунната система и ѝ помагат да се бори с мутиралите ракови клетки.
Кога е задължително да приемаме пробиотици?
Всъщност пробиотикът е задължителен по време на антибиотично лечение, като се препоръчва приемът да продължи до месец след него. Хубаво е обаче да посягаме към него и когато изпитваме някакъв стомашен дискомфорт и е необходимо да се възстанови балансът на стомашно-чревния тракт. Този дискомфорт може да е породен от екстремни диети, отслабена имунна система или силни болки в корема например.
Каква е разликата между пребиотик и пробиотик?
Противно на схващането, че пре- и пробиоик са двете имена на едно и също нещо, трябва да подчертаем, че та са коренно различни. Пребиотикът е вещество, което подпомага развитието на пробиотиците и подобря ефективността им. Или иначе казано – добре е двете да се приемат заедно, за да може пробиотиците да се усвоят от организма. Те са несмилаеми растителни влакна , които действат като храна за добрите бактерии и това обяснява защо е добре двете да се приемат в комбинация.
Какви са ползите?
- Подпомагат имунната система
- Имат антитуморен ефект
- Помага при свръхрастеж на тънките черва
- Нормализират нивата на холестерола
- Спомага при бактериални инфекции и дисбаланс на вагиналния тракт
- Предпазват от алергии
- Подпомагат разграждането на лактоза
- Успокояват различни кожни раздразнения, включително екзема и акне
- Подобрява състоянието на устната кухина
Откъде можем да си ги набавим?
Освен като хранителна добавка, пробиотиците се съдържат и в много от любимите ни храни като кисело зеле, кисели краставички и комбуча. От приема на кисело мляко или айрян също можем да получим допълнително количество добри бактерии. Ако пък обичате да си хапвате банани, ябълки, артишок, копър, лук и чесън, не спирайте да го правите, защото тези плодове и зеленчуци също са пробиотични.