Навигирането в безкрайните съвети какво да ядете за по-добро здраве на мозъка и кръвоносните съдове може да ви накара да се почувствате замаяни. Един ден четете, че определена храна съдържа съединения, които могат да увеличат риска от инсулт, а на следващия ви казват, че тя всъщност е пълна с полезни хранителни вещества. Това постоянно въртене напред-назад е не само изтощително, но също така ви кара да се чувствате объркани какво наистина принадлежи на вашата чиния. Ето шест неразбрани храни, които могат да намалят шансовете ви да получите инсулт.
1. Ядки
Ядките често се отхвърлят заради високото им съдържание на калории. Но тези калории идват от здравословни мазнини, които поддържат сърцето ви и могат да намалят риска от инсулт. Ненаситените мазнини в ядките всъщност са много полезни за здравето на сърдечно-съдовата система. Ядките също са богати на антиоксиданти като витамин Е и полифеноли, които помагат за намаляване на възпалението. Възпалението е ключов процес при атеросклероза (втвърдяване на артериите), което може да доведе до инсулт.
Още: Мигрената увеличава с цели 70% риска от смъртоносно заболяване
2. Банани
Благодарение на по-високото си съдържание на захар, отхапването на банан често се поставя в списъка "не трябва", когато става въпрос за загуба на тегло и цялостно здраве. Този сладък плод обаче носи много повече от въглехидрати. Той всъщност е чудесен източник на калий, минерал, който може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Тъй като високото кръвно налягане е един от водещите рискови фактори за инсулт, получаването на достатъчно калий всеки ден е важна стъпка за намаляване на риска. Много хора не успяват да приемат препоръчителния прием от 4700 милиграма калий всеки ден.
3. Кафе
За мнозина кафето е ежедневна храна, но влиянието ѝ върху риска от инсулт често предизвиква дебат. Въпреки че кофеинът може да причини временно повишаване на кръвното налягане, той не изглежда да допринася за устойчиво високо кръвно налягане с течение на времето. Всъщност умерената консумация на кафе (2 до 3 чаши на ден) е свързана с по-нисък риск от инсулт в проучванията.
Още: 7 тихи признака за инсулт при жените, които често се пренебрегват
Въпреки че кафето е най-известно със съдържанието си на кофеин, тази любима напитка също е пълна с антиоксиданти, като хлорогенна киселина и флавоноиди, които допринасят за неговите свойства за защита срещу инсулт. Но има една уловка: по-високият прием може да увеличи риска от инсулт, така че не е най-добре да пиете не повече от 3 чаши на ден.
4. Овесени ядки
Дълго време смятана за благоприятна за артериите зърнена храна, овесената каша е изправена пред известен скептицизъм относно въздействието си върху кръвната захар. Някои хора се страхуват да ядат овесени ядки поради опасения, че ще повишат кръвната захар. Въпреки това, можете да направите купа овесена каша по интелигентен начин, като същевременно печелите здравословните за сърцето ползи от бета-глюкана, вид разтворими фибри, известни със своите понижаващи холестерола съединения, които също действат. За да извлечете тези ползи, се препоръчва да изберете овесени ядки, нарязани със стомана или валцовани, пред инстантни овесени ядки, които са по-обработени и могат да бъдат по-бързо смилаеми. Също така се съветва да комбинирате овесените си ядки с източник на протеини, здравословни мазнини и допълнителни фибри.
5. Боб
Още: 3 рискови фактора, които могат да доведат до инсулт
Бобът е отлична, достъпна храна, която помага за подобряване на сърдечно-съдовото здраве, въпреки че получава лоша репутация за лектините чрез дезинформация в социалните медии. Лектините са протеини, свързани със симптоми на гадене, повръщане и диария. Реалността е, че правилното накисване и готвене на зърна помага за неутрализирането на лектините, което ги прави не само безопасни, но и невероятно питателни.
Бобът е богат на разтворими фибри, предпазващи артериите. Тези фибри се свързват с холестерола в червата и го отстраняват чрез изпражненията. Проучванията показват, че този ефект играе важна роля за намаляване на смъртността от инсулт. Бобът също е богат на калий и магнезий, което го прави мощен източник за здравето на сърцето и мозъка.
6. Тофу
Тофуто често се отхвърля като "фалшива" храна, която разстройва вашите хормони, но няма доказателства, че този растителен протеин е вреден – всъщност той може да бъде невероятно полезен. Произведено от соеви зърна чрез естествен процес на подсирване (подобно на сиренето), тофуто е основна съставка в азиатската кухня от векове. То е богато на изофлавони, вид антиоксидант, който може да поддържа здравословно кръвно налягане. Мета-анализ установи, че по-високата консумация на соеви продукти като тофу е свързана с по-нисък риск от инсулт.