Ето какво трябва да ядем при раздразнен стомах след прием на антибиотик


Ето какво трябва да ядем при раздразнен стомах след прием на антибиотик
Снимка: iStock

Всички сме запознати с добрия ефект на антибиотиците за нашето здраве, който е и чудесен пример за ползите от съвременната медицина, но за някои хора приемът на им означава проблеми със стомашно-чревния тракт. Сред страничните ефекти са спазми, диария, констипация – изобщо чувството е доста неприятно, но каквито и симптоми да ви измъчват, факт е, че антибиотиците унищожават добрите бактерии в червата, което е и главната причината за този дискомфорт.

За щастие, храната, която поглъщаме може да помогне в голяма степен за възстановяването на баланса, но тук е много важно да подбираме храни, богати на пребиотични фибри, както и ферментирали такива като например кисело мляко, кисели краставички и кисело зеле.

Как да разберем, че антибиотиците вредят на храносмилателната ни система?

  • Диария
  • Подуване на корема
  • Метеоризъм
  • Спазми
  • Запек
  • Разстроен стомах

С какво да се храним след прием на антибиотик

Пребиотични храни

Пребиотиците са вид несмилаеми фибри, които служат като храна за полезните чревни бактерии и им помагат да растат и да се размножават след прием на антибиотици. След като бактериите приемат тези фибри, те създават късоверижни мастни киселини, намаляващи възпаленията. Такива храни са горските плодове, аспержи, ябълки, чесън, лук, корен от цикория, пълнозърнест овес и зелени банани.

Пробиотични храни

Пробиотиците са живи микроорганизми, които подпомагат храносмилането, възстановяват баланса на чревния микробиом и повишават имунитета. По-специфичните щамове като Lactobacillus rhamnosus GG и Saccharomyces boulardii са много ефективни за намаляване на стомашния дискомфорт и намаляването на храносмилателните проблеми след прием на антибиотици. Храни, съдържащи ги са повечето ферментирали храни като кимчи, кисело зеле, кисело мляко, кисели краставички, комбуча и кефир.

Други храни, богати на фибри

Въпреки че всички пребиотични храни се считат за фибри, не всички източници на фибри са пребиотични, но те също могат да помогнат за възстановяването на микробиома. Фибрите подпомагат храносмилането, като хранят полезните бактерии и помагат за намаляването на подуването на корема, газовете и дискомфорта. Включете повече пълнозърнести храни в диетата си като овес, киноа, кафяв ориз, леща, боб, нахут, ядки, семена, като и зеленчуци като броколи, моркови и спанак.

Омега-3 мастни киселини

Изследвания доказват, че храни, богати на Омега-3 помагат в борбата с възпаленията, поддържат здравето на микробиома и подобряват храносмилането. Затова след приена антибиотик хапвайте повече риби като сьомга, сардини, скумрия и риба тон, а също и ленено семе, чиа семена и орехи.

Кои храни да избягваме?

Може би от всичко изброено дотук леко сте се объркали какво може и какво не може да се яде след антибиотично лечение. Специалистите препоръчват да избягваме рафинираните, ултрапреработените храни и тези с добавена захар, както и изкуствените подсладители и алкохола, ако искаме да забравим за дискомфорта. Всички тези храни са възпалителни, а именно възпалителният процес намалява шансовете за своевременно възстановяване на добрите бактерии, като нарушава чревната бариера и насърчава развитието на „лошите“ бактерии.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама