Количеството храна не е единственото нещо, за което трябва да внимавате. Времето, когато я приемаме, също е от значение – от него зависи доколко ще е полезна за организма. Например…
Ориз
Хапвайте го на обяд. Тогава метаболизмът е бърз и тялото ви ще усвои всички въглехидрати. Избягвайте консумация на ориз вечер. Тогава е много по-вероятно да натрупате излишни мазнини.
Тиквички
За вечеря. Тиквичките са богати на фибри и хубаво почистват стомашно-чревния тракт. Ето защо ще ви подействат добре дори след не особено здравословно хранене през деня. Избягвайте консумацията им на закуска, тъй като имат силен диуретичен ефект и дехидратират.
КАК ДА СЕ ХРАНИТЕ СПОРЕД КРЪВНАТА СИ ГРУПА
Картофи
Хубаво е да хапвате картофи на закуска или обяд, тъй като нишестето в тях намалява нивата на холестерола. Те съдържат два-три пъти повече калории от другите зеленчуци, затова избягвайте консумацията им вечер.
Домати
Идеалното време е на закуска. Киселините в доматите подпомагат функциите на стомаха и панкреаса. Нека поне не са на гладно, защото могат да раздразнят по-чувствителните стомаси. Уви, същите тези киселини могат да повлияят на баланса между водата и солта в организма. А в резултат на това да се предизвика прекомерно потене през нощта.
Месо
Най-подходящото време за месото е на обяд. То е важен източник на желязо, доставя и кислород на клетките в целия организъм. Това от своя страна намалява умората и ви помага да бъдете свежи до края на деня. Тъй като на организма са необходими около 5 часа, за да преработи напълно месото (зависи и от неговия вид, разбира се), не е добра идея да го консумирате късно вечер.Паста
Най-добре е на закуска или обяд. Твърдата пшеница е богата на фибри и ви помага да се изчистите от токсините в организма. Също така, има нисък гликемичен индекс и предпазва от диабет тип 2. Въпреки ползите си, пастата си остава висококалорична, затова я избягвайте вечер.
Черен шоколад
Най-удачно е да си хапвате шоколад на закуска. Само няколко блокчета са достатъчни, за да се заредите с антиоксиданти и енергия. Ако вечер злоупотребите с повече от 25 грама, шоколадът бързо ще се превърне в мазнини, затова избягвайте да го ядете в по-късните часове на деня.
Банани
Точното време е на обяд. Бананите са богати на фибри и подпомагат храносмилането. Това обаче прави този плод неподходящ за консумация късно вечер, защото може да раздразни стомаха.
Ябълки
Хапвайте си ябълки на закуска. Пектинът подпомага работата на червата и изхвърлянето на канцерогенните вещества. Вечер ябълките могат да раздразнят стомаха и да предизвикат киселини. А пектинът е труден за преработка и усвояване.