Днес е международният ден на детето, който всички малчугани очакват с нетърпение. Води началото си от 1925 година когато се провежда Световната конференция по въпросите за детското здраве в Женева.
По този повод ви предлагаме да видите как се променят нашите вкусове през годините - от деца докато станем големи хора. Разпознаваме 5 основни вкуса - сладко, кисело, солено, горчиво и лютиво, които нашите мозъци разчитат различно през етапите на израстване.
В действителност децата са ултра-чувствителни, когато става въпрос за храна, особено с интересен цвят и текстура. Това е причината те да се впечатляват от цветни бонбони, шоколад, сладолед и да са най-големите любители на сладкишите.
В юношеството си обаче при хората се обостря и обонянието. Тогава те са по-склонни да се хранят с готвени ястия, добре подправени и ухаещи вкусно. В тази възрастова група са и най-големите консуматори на пици, картофи и други апетитни неща за бързо хранене.
Децата и юношите ядат по-малко плодове и зеленчуци от тези, които са над 20 годишна възраст. На възраст 20+ се забелязва повишена консумация на месо, зеленчуци и плодове. Тогава се проявяват и идеите за здравословно хранене, диети, веганство и т.н
С напредване на възрастта нашите вкусови рецептори спират регенериращо и чувството ни за мирис се притъпява. Поради тази причина много тийнейджъри, които не са обичали риба заради мириса с напредване на възрастта започват да я консумират.
На възраст 40+ намираме най-верните фенове на месото, ориза, картофите и като цяло варивата.
Всеки човек има индивидуално развити вкусови рецептори, определящи се от така наречените „пъпки“, които имат постоянен цикъл от две седмици на раждане, смърт и прераждане. Помислете си какво сте обичали като деца и какво не и дали това се е променило с вашето израстване.
Източник: БГНЕС