Има ли отношение между това, което ядем, и това как се чувстваме. Ако някога сме се чудели защо се чувстваме уморени и бездейни, не можем да се концентрираме, кожата ни изглежда състарена или нещо ни боли, може би всъщност трябва да потърсим отговора в храните, които ядем редовно.
Храната, неочаквано за мнозина, влияе пряко върху начина, по който се чувстваме, затова е важно да направим правилния избор като включим натурални сурови храни към диетата си. Това ще намали и облекчи симптомите на умора и общото чувство на отпадналост и дискомфорт.
Преработените и генетично или химично изменените храни влияят зле на тялото, особено ако се консумират редовно и продължително. Хроничната болка, неспособността да учим, умората, честото боледуване, нарушенията на съня и раздразнителността често са следствие на това, че правим лош избор на храните в ежедневието си.
Животинските продукти, захарта, изкуствените оцветители, консервантите и химическите подсладители имат негативен ефект върху организма и то в дългосрочен план. Ето списък с често консумираните храни и свързаните с тях негативни последици за здравето:
• Захар: диабет, затлъстяване, загуба на витамини, проблеми с поведението/ученето;
• Животински протеини: сърдечносъдови заболявания, диабет, риск от рак;
• Химически подсладители: карциногенни ефекти, мигрени, увреда на нервната система;
• Изкуствени оцветители/консерванти: повишават риска от рак, ADHD, претоварване на черния дроб;
• Недостиг на фибри: повишен риск от рак на дебелото черво, сърдечносъдови заболявания.
Старата поговорка, че човек е това, което яде, е абсолютно вярна – ако се храним лошо, ще се чувстваме зле; ако се храним добре, и ще се чувстваме добре. Храните в техния натурален вид осигуряват на тялото необходимото „гориво”, за да функционира оптимално. Минимално преработените храни съдържат повече витамини, натурални фибри, антиоксиданти и много малко калории. Ето с какво могат да ни заредят някои от здравословните храни:
• Сурови плодове/зеленчуци: високо съдържание на витамини, фибри, фитонутриенти, полезни въглехидрати;
• Бобови култури: богати на протеини, фибри, желязо;
• Ядки (орехи, бадеми, кашу, бразилски орех): полезни мазнини, витамини, протеини;
• Зелен чай: противораково действие, подобрени когнитивни функции, антиоксиданти, понижава холестерола;
• Бадемово/кокосово мляко: богато съдържание на витамини, особено витамин D, и калций;
• Пресен чесън: антибактериални, противовирусни и противогъбични свойства.
Ако избираме чисти храни, разбира се, ще се радваме и на ползите за здравето, които те ни носят - и външно, и вътрешно : ще имаме по-добре изглеждаща кожа, ще боледуваме по-рядко, ще се налага по-рядко да посягаме към лекарства и не на последно място ще си спестим медицински разноски, ще спим по-добре, ще се чувстваме по-енергични, в по-добро настроение. Или най-общо казано, ще подобрим качеството си на живот. Здравословното хранене не е диета, а промяна в начина на живот, за която тялото ни ще ни бъде благодарно дълги години занапред.
Източник: zdrave.bg