Пицата отдавна е повод за много полемики - дали спада към категорията на "fast food", дали от нея се пълнее, дали има ползи за човешкото здраве от нея.
Оказва се, че ако пицата е приготвена от пресни продукти, тя може да облекчи симптомите на ревматоиден артрит, показват изследвания. Това е автоимунно заболяване, което възниква, когато имунната система погрешно атакува здрави клетки, причинявайки възпаление и подуване. Болезненото състояние причинява скованост на ставите и няма лечение.
Вижте още: Този древен еликсир пречиства кръвта и помага на ставите
Учени от Италия, родината на пицата, откриха, че яденето на поне половин пица седмично може да помогне за намаляване на болката, причинена от ревматоиден артрит, с до 80 процента. Експертите казват, че това се дължи на противовъзпалителните свойства, открити в някои от пресните съставки.
„Благоприятните ефекти вероятно се дължат на моцарелата и в по-малка степен на зехтина, но не успяхме да оценим възможния ефект на доматения сос“, пишат изследователите в заключението на изследването, публикувано в списание Nutrients.
Експертите анализирали връзката между консумацията на пица и нейното влияние върху ревматоидния артрит при 365 души на възраст между 18 и 65 години. Участниците, които консумирали половин пица повече от веднъж седмично, съобщават за намаляване на болката в сравнение с тези, които консумирали две пици на месец.
Тези с тежки форми на заболяването, които консумирали половин пица на седмица, изпитвали 80% намаление на болката в сравнение с групата, която я консумирала по-рядко.
Източник: БТА