Зелето е източник на тиамин (витамин В1), рибофлавин (витамин B2), калций, калий, магнезий, витамин А и протеини.
Прясно изцеденият сок от зеле съдържа фитонциди. Той потиска ръста и размножаването на бактериите, гъбичките и на другите вредни микроорганизми.
Този любим зеленчук съдържа в себе си витамините С, К, Р, В1, В2, никотинова, пантотенова киселина, метилметионин (витамин U), каротин, биотин, токоферол, инозит и др. Ето кои са безценните му ползи:
Бори се с отлагането на холестерол
Холестеролните плаки са липопротеини, свързани с протеини, отложени по стените на кръвоносните съдове. Витамин U участва в метаболитните процеси, включително мазнините. Попадайки в кръвта, веществото предотвратява залепването на холестерола към протеините и утаяването му по стените на кръвоносните съдове.
Предотвратява образуването на мазнини
Зеленчукът съдържа тартронова киселина, която принадлежи към органичните киселини. Подобно на винена, лимонена, ябълчена и оксалова киселини, тартроновата киселина алкализира околната среда в стомаха, предотвратява ферментацията и подобрява храносмилането. Но уникалността на тартроновата киселина е, че предотвратява появата на мастни натрупвания - това обяснява ползите от зеленчука за отслабване.
Почиства червата
100 грама от зеленчука съдържат 10% от дневната стойност на диетичните фибри, които стимулират чревната подвижност. Без фибри червата са „мързеливи“, а гладката мускулатура на органа атрофира. Използването на сурово зеле е, че фибрите дразнят чревните стени, предпазват ги от „заспиване“ и предизвикват самопочистване.