Докато чакате да ви стане киселото зеле, можете да си приготвите сарми от прясно зеле.
Необходими продукти:
800 гр прясно зеле
100 мл олио
50 гр краве масло
200 гр кромид лук
150 гр ориз
1 връзка магданоз
250 гр кисело мляко
сол, оцет и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Отделят се листата от по-голяма зелка и се попарват във вряща подсолена и подкиселена вода. Лукът се почиства и измива, нарязва се на дребно и се задушава в олиото до омекване. Прибавят се изчистеният и измит ориз, малко гореща вода и сол. Задушаването продължава, докато оризът набъбне. Тогава се прибавят дребно нарязаният магданоз и черен пипер. Сместа се разбърква и от нея се правят сарми в зелеви листа. Сармите се нареждат в тава или плитка тенджера, заливат се с водата, в която са опарени листата, поръсват се с разтопеното масло и се варят/пекат във фурната. Поднасят се с кисело мляко.