Независимо дали искате да подобрите редовността на храносмилането, да управлявате съществуващо състояние или да предотвратите диагноза, свързана с дебелото черво, поддържането на здравето на този орган е важно за всички.
Дебелото черво е с дължина над 1,5 метра и е последният орган на стомашно-чревния тракт. Подпомага усвояването на вода и хранителни вещества, както и отделянето на отпадъци. Една от най-важните подробности за дебелото черво обаче е, че то е (до голяма степен) дом на все по-обсъждания чревен микробиом, който влияе върху няколко елемента от цялостното ни здраве.
Можем да помогнем за усилването на тези впечатляващи функции на дебелото черво чрез целенасочен избор на храна. Ето някои храни за подобряване на здравето на дебелото черво и поддържане на този жизненоважен орган.
Авокадо
Като отличен източник на противовъзпалителни растителни съединения и разтворими и неразтворими фибри, авокадото несъмнено е здравословна храна за дебелото черво. Този зеленчук (макар технически плод) може да се добавя безпроблемно както към сладки, така и към солени ястия, като смутита, пудинги, салати, препечени филийки, дипове и др.
Вижте още: 4 храни, които да ядете на вечеря за по-добро храносмилане
Горски плодове
Независимо дали става въпрос за малини, червени боровинки, боровинки, къпини, ягоди, бъз или други, горските плодове от всякакъв вид са фантастични за вашето дебело черво. Това се дължи на тяхното силно съдържание на фибри, вода и растителни съединения, които работят за бързо намаляване на възпалението в цялото ви тяло (и дебелото черво). Добавете тези любими плодове към печива, овесени ядки, смутита, сухи зърнени храни, салати, дресинги и сосове.
Кисело мляко
Един от най-достъпните източници на пробиотици е киселото мляко, което насърчава процъфтяваща чревна микробиома. Киселото мляко е перфектната здравословна замяна на заквасена сметана, майонеза и дори крема сирене в различни рецепти, както сладки, така и солени. Освен това добавя фина кремообразност.
Бобови растения
Фасулът, грахът, фъстъците и лещата съставляват семейството на бобовите растения и са забележителни източници на фибри и растителни съединения (да не говорим за протеини и други ключови микроелементи). Това спомага за насърчаване на подвижността и намаляване на възпалението в цялото дебело черво.
Вижте още: Изненадващи признаци, че дъвчете храната си погрешно
Орехи
Ядки и семена от всякакъв вид са фантастични за хапване, когато здравето на дебелото черво е на първо място, благодарение на съдържанието на фибри и растителни съединения. Въпреки това, орехите са особено полезни поради съдържанието на омега-3 мастни киселини. Това ги прави суперхрани за дебелото черво, които могат лесно да се разбъркват в печива, салати, супи, смутита, чиа пудинг и др.
Сардини
Да, сардините са пълни с омега-3 мастни киселини, но тези малки риби също са един от малкото естествени диетични източници на витамин D, което ги прави отлична добавка към щадящо дебелото черво рутинно хранене.
Спирулина
Спирулина е пълна с разтворими и неразтворими фибри, както и растителни съединения и омега-3 мастни киселини. Тази модерна съставка най-често се използва като добавка към смути, но е разумно да я добавите към определени дресинги, сосове и печива.