5 храни за подобряване на здравето на дебелото черво


5 храни за подобряване на здравето на дебелото черво
Снимка: iStock

Независимо дали искате да подобрите храносмилането, да управлявате съществуващо състояние или да предотвратите диагноза, свързана с дебелото черво, поддържането на здравето на този орган е важно за всички.

Дебелото черво е с дължина над 150 см и е последният орган на стомашно-чревния тракт. Подпомага усвояването на вода и хранителни вещества, както и отделянето на отпадъци. Една от най-важните подробности за дебелото черво обаче е, че то е (до голяма степен) дом на все по-обсъждания чревен микробиом, който влияе върху няколко елемента от цялостното ни здраве.

Можем да помогнем за усилването на тези впечатляващи функции на дебелото черво чрез умишлен избор на храна. Като се фокусирате върху диета, богата на фибри, пробиотици, пребиотици и определени микроелементи, можете значително да подобрите здравето на дебелото черво и да намалите риска от колоректални заболявания.

Вижте още: 5 ползи от пречистване на дебелото черво, за които вероятно не знаете

5 храни за подобряване на здравето на дебелото черво

Авокадо

Като отличен източник на противовъзпалителни растителни съединения и разтворими и неразтворими фибри, авокадото несъмнено е здравословна храна за дебелото черво. Този зеленчук (макар технически плод) може да се добавя безпроблемно както към сладки, така и към солени ястия, като смутита, пудинги, салати, препечени филийки, дипове и др.

Горски плодове

Независимо дали става въпрос за малини, червени боровинки, боровинки, къпини, ягоди, бъз или други, горските плодове от всякакъв вид са фантастични за вашето дебело черво. Това се дължи на тяхното силно съдържание на фибри, вода и растителни съединения, които работят за бързо намаляване на възпалението в цялото ви тяло (и дебелото черво). Добавете тези любими плодове към печива, овесени ядки, смутита, сухи зърнени храни, салати, дресинги и сосове.

Вижте още: Натурални рецепти за пречистване на дебелото черво

Кисело мляко

Един от най-достъпните източници на пробиотици е киселото мляко, което насърчава процъфтяваща чревна микробиома. Киселото мляко е перфектната здравословна замяна на заквасена сметана, майонеза и дори крема сирене в различни рецепти, както сладки, така и солени. 

Бобови растения

Фасулът, грахът, фъстъците и лещата съставляват семейството на бобовите растения и са забележителни източници на фибри и растителни съединения (да не говорим за протеини и други ключови микроелементи). Това спомага за насърчаване на подвижността и намаляване на възпалението в цялото дебело черво. 

Орехи

Ядки и семена от всякакъв вид са фантастични за хапване, когато здравето на дебелото черво е на първо място, благодарение на съдържанието на фибри и растителни съединения. Орехите обаче са особено полезни поради съдържанието на омега-3 мастни киселини. Това ги прави суперхрани за дебелото черво, които могат лесно да се прибавят в печива, салати, супи, смутита, чиа пудинг и др.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

На жените им е нужен повод, за да правят секс. На мъжете им трябва просто място.

Били Кристъл

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама