Колкото и да се пише за диетите и правилното хранене, като че ли винаги има още нещо, което може да бъде казано и написано. Именно с тази цел специалисти от Американската асоциация по диетология (American Dietetic Association - ADA) са се опитали да обобщят опита, натрупан през годините, от различни изследвания и наблюдения над хиляди потребители и да дефинират най-ефективните правила, които са от значение за правилното и здравословно хранене:
1. Яжете поне по 1 плод (или зеленчук) всеки ден. Постепенно увеличавайте количеството, докато стигнете 8-10 – със и между отделните хранения.
2. Към всяко ядене за деня добавяйте като начало поне по един плод или зеленчук. Така ще достигнете по-лесно до целта – 8-10 на ден.
3. Внимателно преценявайте големината на порциите си – колкото по-малки, толкова по-добре, но и съобразени с това, че след ставане от масата не трябва да изпитвате глад.
4. Храненето трябва винаги да бъде... осъзнато, т.е. да изпитвате истинско удоволствие от него, а не просто да се стремите възможно най-бързо да задоволите глада си.
5. Започнете деня с обилна закуска – това е сигурен начин да намалите количеството калории, приемани при останалите хранения до вечерта.
6. Стремете се във всяка чиния пред вас на обяд и вечеря поне половината да е пълна със зеленчуци/плодове.
7. Ако имате навика да се храните навън, избирайте по-малки порции. Статистиката показва, че обичайното меню в ресторант съдържа между 1000 и 2000 калории, при това без да се смятат тези от хляба, напитките и десерта.
8. Ако в менюто липсват малки порции, намерете с кого да поделите поръчаното.
9. Използвайте по-малки чинии.
10. Винаги гледайте какво ядете. Т.е. слагайте храната по-добре в широки и плитки чинии отколкото в купички.
11. По време на хранене започнете от продуктите с по-малко калории и постепенно градирайте. Така, когато се почувствате сити, ще сте оставили най-калоричното в чинията.
12. Пийте нискомаслено мляко. Изчислено е, че ако преминете от 3% към 1% масленост, за година ще свалите около 2-3 кг.
13. Соковете не са нискокалорични. Затова ги ограничете до 1 водна чаша на ден. Същото, разбира се, се отнася и до газираните напитки.
14. Стремете се да ядете храни, които трябва да се дъвчат, а не да пиете – по-добре един цял плод отколкото 1 чаша сок.
15. Започнете да си водите дневник кога, какво и по колко ядете. Може да ви се стори ексцентрично, но доказано работи.
16. Следвайте китайската поговорка “Ям, докато се почувствам на 8/10 сит”.
17. Вместо майонеза ползвайте горчица.
18. Яжте повече супи. Тези от типа бульон задоволяват глада също така успешно, но съдържат по-малко калории.
19. Откажете или поне намалете калоричните напитки – сода, сладък чай, лимонада и т.н. Много хора успяват да отслабнат и само след една наглед незначителна промяна като тази. Изчислено е, че ако се откажете от една чаша безалкохолно (съдържащо калориите на 1 кока-кола), за година ще свалите около 7-8 кг.
20. Носете си обяд от вкъщи.
21. Винаги яжте седнали.
22. Разреждайте сока с вода.
23. За обяд яжте повече зеленчуци.
24. Яжте у дома – поне когато е възможно.
25. Алкохолът оставете само за почивните дни (разбира се, в разумни дози).
26. Към 3 след обяд изпийте един доматен сок вместо диетичната кола.
27. Подправяйте зеленчуците, които ядете, за да ви бъдат по-вкусни – например картофите с доматен сос, а зелената салата – с ядки.
28. Смесете 3 консерви с различен вид боб и добавете подправки. Когато през седмицата огладнеете между храненията, вземайте по 1-2 лъжици.
29. Зеленчуковата супа също се “брои” към препоръчителната доза зеленчуци.
30. Преоткрийте колко бързо задоволяват глада картофите.
31. Слагайте спанак на повече храни – като “украса” на сандвичите, заедно с подправките в супата, накълцан върху спагетите и в салатите.
32. Изхарчете малко повече пари, но си купете замразени зеленчуци/плодове, за които смятате, че са по-качествени (скоростта на замразяването им има пряко отношение към запазването на хранителните качества – колкото е по-бързо, толкова по-добре).
33. Не обичате зеленчуци? Не е толкова страшно. Тогава яжте колкото можете плодове – също толкова полезни са (особено “цветните” – портокали, манго, пъпеш).
34. Винаги дръжте във фризера поне 4-5 вида от любимите ви замразени зеленчуци. Освен че са подходящи за похапване между основните хранения, те са и прекрасна вечеря, след която тежестта в стомаха не ви пречи да заспите.
35. Най-добрата порция от висококалорична храна е... малката! Най-добрата порция плодове/зеленчуци е голямата. Особено ако искате да свалите някой килограм.
Източник: zdrave.bg