Какво е първото нещо, което идва в съзнанието ви, когато стане въпрос за естроген? Вероятно - жена с постоянно променящо се настроение.
За съжаление, това е вярно в повечето случаи. Когато нивата на естроген на жените се колебаят, всички метаболитни процеси в тялото им се променят. Те преминават през изблици на горещи вълни, промени в настроението, повишаване на теглото, нередовна менструация, умора, чести главоболия, ниско либидо...
Естрогенът е жизненоважен хормон поради безбройните му роли и функции в организма. Освен регулирането на менструалния цикъл, той е от съществено значение за репродуктивния тракт, уринарния тракт, сърдечно-съдовата система, костите, вторичните полови белези, кожата и косата.
Но как да сте сигурни, че тялото ви получава достатъчно естроген? Чрез консумирането на храни с високо съдържание на този хормон. Ето някои от най-богатите му източници:
1. Ленено семе;
2. Сусам;
3. Соя;
4. Соево мляко;
5. Соев йогурт;
6. Тофу;
7. Шам-фъстък;
8. Орехи;
9. Фъстъци;
10. Сушени кайсии/фурми/сливи;
11. Соеви кълнове;
12. Боб;
13. Зелен фасул;
14. Праскови;
15. Ягоди;
16. Бял боб;
17. Черен боб;
18. Червено вино;
19. Чесън;
20. Пълнозърнест хляб.