Край на неловките ситуации във фитнеса: Тренивовъчна програма за начинаещи


Край на неловките ситуации във фитнеса: Тренивовъчна програма за начинаещи
Снимка: iStock

Искате да започнете да тренирате, но все още не сте наясно какво, как и кога да правите? Е, значи тази статия е точно за вас. Всяко начало е трудно, но винаги си струва да започнем нещо ново, особено когато то е добро за нашето здраве. И именно защото знаем колко е неловко да си новобранецът във фитнеса, сме подбрали упражнения, които можете да изпълнявате и от вкъщи. А най-хубавото е, че тренировките няма да ви отнемат повече от 30 минути на ден.

Тренировъчен план, подходящ за всяка възраст

тренировка

Понеделник: Кардио и корем

Започнете с 15 минути кардио – можете да бягате, да ходите бързо или пък да карате колело. Намерете това, което вие е най-приятно да правите и се забавлявайте, докато се движите.

След като приключите с кардиото, е време да стегнете и коремните мускули с упражнения като: планк, повдигане на крака, руски туист, планински катерач и обратни кореми преси.

Препоръчваме ви да правите по 30 до 60 секунди от всяко едно упражнение. Ако в началото ви е трудно, започнете с по 15 до 20 повторения.

Вторник: Крака и дупе

Важно е да запомните, че трябва да тренирате първо по-големите мускулни групи, защото малките не изискват толкова голямо усилие, за да се оформят.

Крака – гобледт клек, клек с дъмбел, бълбарски клек (в началото можете да го изпълнявате и без тежести), напади

Дупе – странични ритници, страничен ритник с изпънат крак, глутеус мост

Сряда: почивка

Четвъртък: Ръце и гръб

Ръце – повдигане на ръце встрани с тежест, гребане с дъмбел (лост или бутилки с вода), раменни преси

Гръб – горен скрипец (можете да го замените с ластик), горен скрипец с тесен хват пред гърди, хоризонтален скрипец, лицеви опори от колене

Петък: повторете тренировката от понеделник

Събота и неделя: почивка

От всяко упражнение се правят 3 серии с по 10 повторения. Ако чувствате, че сериите или повторенията не ви натоварват достатъчно, увеличете ги.

Намерете удоволствието от тренировките и се наслаждавайте, докато правите нещо добро за тялото и ума си. И помнете, че никой не гледа вас във фитнеса, защото всеки е вглъбен в собствената си тренировка.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама