Сега е сезонът на киселото зеле, затова ви предлагаме да си направите вкусен зелник с него.
Необходими продукти:
Около килограм кисело зеле - половин средно голяма зелка
зехтин
2 с.л. червен пипер
1/2 ч.л. смлян кимион
1/2 ч.л куркума
1 ч.л. чубрица
1 пакет кори за баница – около 12 листа
1 с.л. кимион на зърна
Начин на приготвяне:
Нарежете зелето на ситно. Опитайте на вкус. Ако е много солено го накиснете за около половин час в студена вода.
В голяма тенджера с капак сипете зехтин, да покрие около 1 пръст ( хоризонтален) над дъното. Загрейте зехтина на среден огън и сложете, добре отцеденото зеле. Запържете за около 2-3 минути. Сложете подправките и объркайте хубаво. Затворете с капака и намалете котлона. Задушавайте около 30 минути.
Застилете плитка тава с хартия за печене. Намажете с малко зехтин.
Включете фурната на 170 градуса Целзии. Разстилете корите за баница. Разделете плънката на 4 равни части. Вземете 3 кори и развномерно разпределете едната част върху най-горната кора. Прегънете около 1 см от двата края на по- тясната част и навийте на руло. Прехвърлете готовото руло в тавата. Навийте и останалите кори, три по три, и сложете в тавата. Сипете 2-3 супени лъжици вода в съда в който сте задушавали зелето и намажете рулата. Поръцете съз зърната кимион. Печете докато се зачерви. Около 30-40 мин.
Сервирайте топла или студена.
Източник: sundaybakeclub.com