Любимата баница – подходяща за всеки повод. Всеки знае как да си приготви това сочно изкушение, с което нашите баби и майки са ни закърмили, но ако ви се хапва хем нещо сладичко, хем баница защо не пробвате да си приготвите бугаца?Гръцката бугата или сладка баница с крем, както я наричаме тук, е най-лесният десерт, които можете да си приготвите през есента и зимата, за да ви напомня за топлите гръцки плажове.
Рецепта за бугаца
Продукти:
- 1 пакет (400 грама) кори за баница
- 200 грама масло
- 1 литър прясно мляко
- 200 грама захар
- 129 грама брашно
- 4 яйца
- 2 пакетчета ванилия
- 3 супени лъжици пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Започнете с крема, като разбиете яйцата с брашното – в сместа не трябва да има бучки. Сложете половината от млякото на котлона и малко преди то да заври, започнете да добавяте към него яйчената смес. Важно е през цялото време да бъркате, за да не станат бучки.
В остатъка от млякото изсипете захарта и оставете на котлона да се затопли, след като това стане, започнете да добавяте готовата яйчена смес. Бъркайте, докато не се сгъсти. Добавете ванилията и свалете от котлона.
Следващата стъпка е разтапянето на маслото, което ще ни е нужно за намазването на корите и тавата. Сложете първата кора в намаслената тава и намажете и нея с масло, след което върху нея наредете още 5 – 6 кори, като всяка кора трябва да бъде намазана с масло. Така върху корите се изсипва целият крем и отгоре отново се нареждат 5 – 6 намазани с масло кори.
Баницата се пече за около 45 минути на 160 градуса или докато горните кори не придобият златист цвят. След като е готова, оставете я малко да се охлади и поръсете с пудра захар.
Вижте още: Бързо, лесно вкусно: Mързелива баничка на тиган (ВИДЕО)