На Цветница (през 2023 се пада на 9 април) по традиция на празничната трапеза се слага питка. Предлагаме ви една рецепта, с която ще впечатлите всички.
Необходими продукти:
280 мл прясно мляко
70 г кисело мляко
2 яйца
2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 кубче мая
50 мл олио
800 г брашно
1 ч.ч масло - за намазване на корите
Вижте още: Пияно агне по рецепта на София Лорен
Начин на приготвяне:
Първо активирайте маята, а след това разбийте яйцата и добавете останалото мляко. Пресейте брашното и с всички продукти замесете еластично тесто, което оставете да втаса на топло.
Вече втасало, отделете една малка топчица за изработване на цветята, а останалото разделете на 4 части. Разточете 4 обли кори, които поставете една върху друга, като ги намажете с масло - без последната. За център сложете чаша и отрежете на 8, като центърът трябва да остане неразрязан. Всяко листо разрежете през средата и хванете с пръсти широката част, като я промушете отдолу нагоре. През едно свийте краищата, за да се заоблят. Така става цвете с различни листенца. От малкото топче разточете кора и изрежете цветчета, които поставете по средата на питката.
Оставете да втаса и после я намажете с разбит жълтък и посипете със сусам. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса.