Едно от нещата, което обединява балканските страни, е любовта към шкембе чорбата, като всяка държава е дала своя принос за невероятния ѝ вкус. Днес ви представяме любимата ни чорба по сръбска рецепта.
Необходими продукти за шкембе чорба по сръбска рецепта:
2 кг говеждо шкембе
2 глави лук
2 глави чесън
2 чушки
2 с.л. зехтин
250 г сирене
2 с.л. брашно
червен пипер лют
1 връзка магданоз
2 дафинови листа
10 зърна черен пипер
сол - на вкус
оцет - за изкисването
Вижте още: Супер вкусен огретен с картофи и сметана
Начин на приготвяне:
Почистеното и измито шкембе престоява с подкиселена с оцет вода поне три часа, за да се отстрани неприятната му миризма.
Лукът, чесънът и чушките се нарязват на кубчета и се запържват в малко мазнина. Добавят се 2 с.л. брашно, подправките и 2 литра вода.
Когато водата заври, се слага и нарязаното на кубчета шкембе. Вари се в продължение на 60-80 минути. Щом шкембе чорбата е готова, се отдръпва от огъня.
Поръсва се наситнен магданоз и начупено сирене, след което се поднася.