Тази концентрирано шоколадова торта е подходяща както за към следобедното кафенце така и за всеки празник.
За декорация е използван шоколад, както и червено френско грозде. Ще се получи страхотно и с горски плодове – например къпини и малини.
Продукти за блатовете:
150 гр захар
150 гр маргарин
135 гр брашно
25 гр какао
3 яйца
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода за хляб
Продукти за муса:
300 гр черен шоколад
250 гр сладкарска сметана
50 гр масло
45 гр пудра захар
1 ½ ч.л. желатин на прах
Други необходими неща:
форма за печене с отделящо се дъно – 16 – 18 см. диаметър и минимум 8 см. височина
6 с.л. коняк
10 гр настърган шоколад – за украса
125 гр касис (или други дребни плодове) – за украса
целофан
хартия за печене
ножица
дървено шишче
Начин на приготвяне:
Оставете маргарина да омекне на стайна температура.
Пуснете фурната да се загрява на 160ºС.
Разбийте яйцата с миксер. Добавете захарта и маргарина и бъркайте до получаването на крем.
В друга купа пресейте брашното и какаото. Добавете бакпулвера и содата.
Прибавяйте постепенно брашното към крема, докато бъркате до получаването на хомогенна смес.
Сложете хартия за печене на дъното и по стената на формата.
Изсипете сместа във формата и пъхнете във фурната. Печете около 45 минути. Проверете с дървено шишче дали е опечено по средата.
Извадете от формата и оставете на скара да изстине.
Изрежете около 0,5 см. от ръба на блата, така, че да намалите диаметъра. Срежете на 3 равни по дебелина блатове.
За да приготвите муса, първо сипете 3 с.л. студена вода в чашка или купичка и накиснете желатина.
Разтопете на водна баня шоколада и маслото.
Махнете от котлона и прибавете желатина. Разбъркайте, докато се разтвори напълно.
Разбийте сметаната на сняг. Добавете пудрата захар и разбъркайте.
Прибавяйте сметаната малко по малко към шоколадовия крем и бъркайте с лъжица/шпатула до пълно смесване. Разделете крема на 3 части.
Измийте и подсушете формата в която сте опекли блатовете. Изрежете лента целофан с ширина колкото е висока формата ви. Поставете целофана във формата, така че да покрие цялата стена и да се припокрива поне малко.
Поставете първия блат на дъното. Полейте го с 2 с.л. от коняка. Изсипете едната част крем отгоре и го разнесете по цялата повърхност, така че да напълни и разстоянието от блата до ръба на формата. Повторете и с останалите 2 блата. Пъхнете в хладилника за минимум 4 часа.
Източник: harryandlexy.com