Изключително свежа торта с нежен меден блат, ароматен Маскарпоне крем с лайм и киви вкус.
Необходими продукти:
Продукти за медения блат (диаметър 20 см):
83 г меко масло
66 г захар Демерара (или бяла)
1 яйце
1 с.л. мед
86 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/4 кафена чаша прясно мляко
продукти за крема:
200 мл студена, сладкарска сметана
1 ч.ч. захар
500 мл сирене Маскарпоне
ванилена есенция
кора от 1 лайм
сок от 1/2 лайм
5 броя киви
1 с.л. пудра захар
1 желатин
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Разбийте с миксер мекото масло, заедно с кафявата захар. Добавете едно яйце. Сложете 1 с.л. мед, след това брашното, разбъркано с 1 ч.л. бакпулвер. Накрая налейте и прясното мляко. Разбъркайте добре.
Застелете тава с хартия за печене. Поставете ринга върху нея и излейте сместа. Заравнете добре. Печете на предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути, докато, забодена клечка излезе суха. Охладете.
В купа разбийте с миксер студената сметана до меки връхчета. Добавете и захарта, след това сложете Маскарпонето и разбийте на ниска степен на миксера. Сложете ванилията и кората от лайм. Стиснете и сок от половин лайм.
Обелете кивитата.
Нарежете две кивита на филии и след това на половинки, които ще подредите отстрани на борда на тортата.
Обърнете блата върху поднос или картон за торта. Стегнете го в ринга.
Намажете с тънък слой от крема. Подредете половинките резенчета киви, обърнати надолу по борда на тортата, след това напълнете посредата с останалия Маскарпоне крем и заравнете добре. Трябва да бъде на едно ниво с кивитата.
В блендер смелете останалите 3 кивита с 1 с.л. пудра захар. Накиснете желатина в 6 с.л. вода и го стопете на водна баня. Охладете и го излейте в блендера. Пасирайте всичко за кратко.
Полейте тортата с пюрето от киви, заравнете добре и приберете в хладилника за една нощ да стегне пюрето.
На другия ден внимателно прекарайте нож по ръба на ринга и отстранете ринга.
Източник: vkusnoteka.bg