Тази торта се приготвя лесно, сочна е и определено ще се хареса на любителите на шоколада.
Необходими продукти:
225 г брашно
350 г пудра захар
85 г какао на прах
1½ чаена лъжица сода за хляб
1½ чаена лъжица бакпулвер
2 яйца
250 мл прясно мляко
125 мл олио
2 чаени лъжици ванилов екстракт
250 мл вряла вода
За шоколадовата глазура:
200 г черен шоколад
200 мл пълномаслена готварска сметана
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Смесете всички съставки за кекса (без врялата вода) и разбъркайте добре с миксер. Постепенно прибавете и водата, докато се получи хомогенна смес.
Разделете на две равни части и изсипете в предварително намазнени тавички (с диаметър 20 см). Печете 25-35 минути, пробвайте с клечка дали блатовете са готови, преди да ги извадите от фурната. Оставете да изстинат добре.
За шоколадовата глазура - загрейте сметаната и шоколада на ниска температура. След като се получи еднородна смес, свалете от котлона и оставете да се охлади добре, около 1-2 часа.
Намажете първия блат с част от шоколадовата смес, след което сложете отгоре втория и залейте обилно. Загладете с нож. По желание може да декорирате с пресни плодове или да настържете шоколад.