Рецептата може да се приготви както с крехко телешко месо, така и със свинско. Може да поднесете рулцата, като топло предястие или заедно с някаква свежа гарнитура - като обяд или вечеря.
Необходими продукти за 4 порции:
около 400-500 гр крехко телешко месо (например крехко филе)
около 100-150 гр прошуто (или бекон), нарязано на много тънки слайсове
около 100-150 гр моцарела, нарязана на резенчета
20 гр масло
3 с.л. зехтин за готвене (или олио)
2 големи моркова
2 скилидки чесън
3 с.л. естествено приготвен соев сос
50 мл червено вино
черен пипер и сол на вкус
1 с.л. каперси
40 гр хлебни трохи
няколко стръка магданоз
Начин на приготвяне:
Телешкото месо трябва да е крeхко и без ципи, жили или кости. Нарежете го на много тънки резени (може да помолите да направят това за вас още в месарницата) или ако са по-дебели сложете върху резена парче найлоново фолио и използвайте чук за месо за да постигнете дебелина 3-4 мм.
Почистете и измийте морковите. Единия, нарежете на тънки жулиени (пръчици), а другия на кубчета.
Върху всеки резен месо, сложете тънък резен прошуто (или бекон), върху него, резен моцарела, а върху моцарелата 3-4 морковени жулиени.
Поръсете с малко черен пипер и завийте на стегнато рулце, което прикрепете с клечка за зъби. Рулцето изглежда ето така:
Когато подготвите всички рулца по описания начин, загрейте в дълбок тиган маслото и зехтина. Сложете в тигана рулцата и ги запържете до златисто кафяво, за около 5 минути.
Прибавете в тигана двете обелени и смачкани с плоската част на ножа, скилидки чесън.
Прибавете соевия сос, а след него и виното. Дръжте на котлона докато течността в тигана се редуцира наполовина.
Извадете чесъна от тигана, после прибавете моркова, нарязан на кубчета и разбъркайте.
Подправете със сол и черен пипер на вкус, но внимавайте със солта, защото соевия сос е солен.
След като морковите леко поомекнат, но все още са хрупкави, а ястието е останало почти само на мазнина, прибавете каперсите и хлебните трохи и разбъркайте. Оставете на котлона още минута-две и оттеглете от огъня.
Поръсете ястието със ситно нарязан магданоз.
Сервирайте веднага.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com