На Бъдни вечер по традиция поднасяме содена питка на трапезата, но много хора се оплакват, че често не им се получава така, както желаят. Затова днес ще споделим с вас една изпитана рецепта. И не забравяйте да си мислите за хубави неща, докато я месите.
Необходими продукти:
600 гр бяло брашно
3 с.л. олио
1 ч.л. сол
350 мл хладка вода
1 1/2 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. ябълков оцет
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното. След това направете кладенче в него и изсипете вътре олиото, солта и содата, предварително угасена в оцета. Разбъркайте, след което на тънка струя добавете и водата. Трябва да се получи меко тесто, като е най-добре да го месите с намазнени ръце, за да не залепва. Ако искате да украсите питката, отделете малко от тестото. Когато го оформите на топка, поставете в намазнена купа, покрийте с кърпа и го оставете да си почине поне 30 минути.
В подходяща намазнена и набрашнена тавичка сложете тестото и оформете плоска питка. Ако сте оставили тесто за украса - може да оформите с него кръст, слънце, житен клас. След това надупчете с помощта на вилица.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30 минути - най-добре проверете с клечка - ако я забодете и излезе суха, значи е добре опечена.
След като питката е готова, извадете я от фурната и докато е още топла я напръскайте с вода, завийте с кърпа и оставете добре да се охлади, преди да я поднесете.