Искате ли да си приготвите пица вкъщи така, както я правят в пицариите? Днес ви разказваме за най-добрите практики за домашно приготвяне на тесто, сос, оформяне, гарниране и печене на пицата. Възможно ли е да приготвим пица с перфектната основа, уникално вкусен сос и добавки, които са "м-м-м"? Поискахме съвет от прекрасните шеф-готвачи на пицария Лозана Пловдив и те, разбира се, ни разказаха за това как се приготвя ресторантска пица у дома.
1. Тестото
Има забележима разлика между стандартното, втасващо за 1 час тесто, и наистина добро, ароматно тесто. Разликата се открива еднакво в хидратацията на тестото и времето на втасване. Колкото повече вода има в тестото, толкова по-хрупкава ще е пицата отвън и по-дъвчаща от вътрешната страна. Колкото по-дълго оставяте тестото да втаса - бавно, за предпочитане - толкова повече аромат извличате от брашното.
Кои са съставките на перфектното тесто:
• 3¾ чаши универсално брашно
• 2 чаени лъжички фина морска сол
• ¼ чаена лъжичка активна суха мая
• 1½ чаши вода
Начин на приготвяне: Разбийте брашното, солта и маята в средна купа. Докато бъркате с дървена лъжица, постепенно добавете вода. Смесете внимателно тестото с ръце и оформете в топка. Прехвърлете в голяма купа. Покрийте с пластмасова обвивка и оставете тестото да втаса на стайна температура, докато повърхността се покрие с малки мехурчета и тестото се удвои. Прехвърлете тестото върху набрашнена работна повърхност. Омесете го отново Оставете тестото да почива, покрито с пластмасова обвивка или влажна кухненска кърпа, докато стане меко и податливо, около 1 час, преди да оформите пицата
2. Сосът
Най-добрият сос за пица се приготвя от висококачествени консервирани домати и - пригответе се - не се готви. Сериозно. Никакви бълбукащи съдове със сос на печката, които да ви притесняват, просто гевгир и пасатор.
Съставки:
• 1 консерва цели белени домати
• 1 скилидка чесън
• ½ чаена лъжичка кошер или морска сол
• червен пипер на вкус
• ½ чаена лъжичка сушен риган
Начин на приготвяне: Прецедете доматите в гевгир, поставен върху купа, като леко изстискате, за да се отцеди повече течност. Добавете останалите съставки към доматите и прехвърлете в блендер. Блендирайте до гладкост. Ако е необходимо, добавете щипка захар.
3. Оформяне на тестото
Глутенът е протеинът, отговорен за структурата на хлебните продукти. Не използвайте точилка Не добавяйте прекалено много брашно, когато оформяте, или коричката ви за пица ще стане твърда. Не забравяйте, че хидратацията е ключът към перфектната коричка за пица.
4. Топинги
Не използвайте твърде много сос. Въпреки че сте изцедили доматите, това ще направи пицата ви прекалено влажна. Това важи и за сиренето: Изберете моцарела с по-ниско съдържание на влага. За истинска гурме пица, не ви е необходим хайвер или нелепо сложни гарнитури. Просто ви трябват пресни съставки.
Някои идеи:
• Брюкселско зеле и панчета
• Сладко от смокини, рукола и пармезан или прошуто
• Броколи и наденица
• Тиквички и рикота
5. Готвене на вашата пица
Фурната трябва да е загрята до поне 500 ° F; не гответе пицата си на по-ниска температура от най-горещата за вашата фурна. Не забравяйте, че някои пицарии имат фурни, които достигат 800 ° F. Готвенето горещо и бързо означава, че вашата пица няма да изсъхне, докато се опече. Ако имате възможност, печете върху стоманена плоча или такава от камък. Печете за 4-5 минути.