Това тесто наистина е универсално. С него може да приготвите пухкави улични мекици, пържени питки със сирене или питки с друга плънка, солени кифлички, а дори и пица.
Необходими продукти:
1 чаена чаша прясно мляко
7 грама суха мая
1 супена лъжица захар
2 чаени лъжици сол
2 чаени чаши кисело мляко
1 чаена лъжица сода за хляб
800 грама брашно
1/2 чаена чаша олио
1/2 чаена чаша свинска мас
Начин на приготвяне:
Леко загрявате прясното мляко, трябва да е хладко а не горещо. Добавяте захарта, сухата мая, 1 чаена чаша брашно и разбърквате до получаване на смес, подобна на рядко кексово тесто. Оставяте сместа на топло, за да шупне.
В друг голям съд разбъркайте киселото мляко със сода, след което добавете и шупналата мая. Малко по малко добавете и останалото брашно, като в началото бъркате с дървена лъжица, а след това и замесвате с ръце. Замесвате меко тесто, което намазвате леко с мазнина и оставяте да втаса на топло за около час-два. Готовото втасало тесто сложете в найлонова торба и приберете в хладилника. Спокойно може да съхранявате готовото тесто в хладилника няколко дни и да приготвяте от него различни закуски.
За да приготвите мекици от готовото тесто в дълбок тиган сгрявате добре в мазнина, за най-пръхкави мекици смесете в равни части олио и мас. С намазнени ръце откъсвате от тестото малка топка и я раздърпвате с ръце възможно по-тънко, пържите и от двете страни до придобиване на златист цвят. От тестото може да приготвите и питки със сирене, имайте предвид, че тестото отново трябва да е тънко, за да не остане при пържене питката във вътрешността си сурова.
Източник: supichka.com