Тези бисквитки са интересни на вид. Също и вкусни, но... на следващия ден, т.е. трябва да престоят 24 часа преди консумация, тъй като вкусът им се променя. Не са от много масления тип и според мен са чудесни като придружител на утринното или пък следобедно кафе.
Необходими продукти:
300 гр брашно
100 гр захар
80 гр смлени бадеми
80 гр масло
1 яйце
2 с.л. студена вода
една щипка сол
около 80 гр конфитюр от червени плодове (например вишни, малини)
Начин на приготвяне:
Смесете в купа брашното, солта, захарта и смлените бадеми. Прибавете размекнатото на стайна температура масло и претривайте сместа през пръсти, докато стане на маслени трохи.
В купичка смесете яйцето и 2 с.л. студена вода. Разбийте сместа с вилица, докато се смесят.
Прибавете яйчната смес към брашняната и разбъркайте, докато яйцето се поеме и се образува хомогенна паста (тесто), ако трябва помогнете си с ръце.
Разточете го върху леко набрашнена повърхност във форма на правоъгълник около 25х35 см. Намажете тестото със сладко. Навийте го откъм по-късата страна на стегнато руло. Опаковайте рулото във фолио за свежо съхранение и го оставете в хладилника за 30-тина минути.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Извадете рулото от хладилника, махнете фолиото и го нарежете на резени (спирали) с дебелина около 7-8 мм., които наредете на разстояние едно от друго върху покритата с хартия за печене тава от фурната.
Печете бисквитите 12-15 минути или докато краищата им порозовеят.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com