Пилешките кюфтета са по-здравословна алтернатива на познатите ни кюфтета от свинско и телешко месо. Ако искате да разнообразите менюто си с тях, ще са ви необходими следните продукти за изпълнението на предложената от нас рецепта:
пилешко филе - 800 грама
гъби от консерва - 150 грама
яйце - 1 брой
глава лук
маслини без костилки - 10 броя
галета - 4-5 лъжици
подправки - розмарин, риган, червен и черен пипер
сол на вкус
олио
брашно - половин чаша
Начин на приготвяне:
Смелете месото. Ако не разполагате с месомелачка, може да използвате блендер.
Почистете лука и го настържете на ситно ренде.
Нарежете маслините на ситно и ги смесете с лука и гъбите.
Прибавете тази смес към пасираното месо. Добавете подправките и солта. Разбъркайте добре.
От сместа оформете кюфтета със средна големина и ги оставете за около половин час в хладилник, за да се стегнат.
Разбийте яйцето.
Оваляйте кюфтетата първо в брашното. След това ги потопете в разбитото яйце, а накрая и в галетата.
Изпържете кюфтета в тиган или ги изпечете във фурната.
Готовите кюфтета може да поднесете със салата от сезонни зеленчуци, гарнитура от варени картофи или задушен ориз със зеленчуци.