Този сладкиш е с леко кисел, не прекалено сладък вкус, перфектно допълнение към всяка чаша ароматно кафе. А ако добавите към него топка сметанов сладолед, сладкишът ще бъде вече напълно завършен.
Необходими продукти:
500 грама сини сливи
1 чаена чаша брашно
1 чаена чаша захар
2 яйца
100 мл прясно мляко
125 грама краве масло
2 чаени лъжици бакпулвер
Начин на приготвяне:
Разбивате 3/4 от маслото и 3/4 от захарта, като най-добре е да ползвате миксер. Добавяте към тях бакпулвера и отново разбивате. Последователно добавяте яйцата, млякото и предварително пресятото брашно и разбивате до получаване на еднородна смес. Разбира се, може и да не пресявате брашното, но е много по-добре, когато брашното е пресято, така блатът ще стане по-пухкав.
От останалата 1/4 масло и 1/4 захар пригответе карамела за сладкиша, като ги сложите в тавата, в която ще печете сладкиша и ги карамелизирате в предварително загрята на 180 градуса фурна. Разбърквате от време на време и следите, кога захарта се е разтопила и съвсем леко е придобила съвсем лек златист цвят. Когато това стане веднага вадите тавата от фурната, защото ако карамелът стои повече от необходимото във фурната той ще стане горчив и сладкишът няма да е вкусен.
След като захарта е разтопена и карамелът е готов, върху него нареждате сливите, срязани на половинки по дължина със срязаната част към тавата. Върху нарязаните сини сливи изсипвате приготвената смес и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути, или докато сладкишът стане розов. Обръщате тавата с изпечения сладкиш наобратно в по- голяма тортена чиния.
Източник: supichka.com