В сезона на кайсиите - страхотен кекс с тези вкусни плодове.
Необходими продукти:
1 ч.ч. = 250 мл
около 10-тина кайсии
3 яйца
125 гр краве масло
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. кисело мляко
2/3 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.ч. брашно
щипка сол
пудра захар за поръсване на готовия сладкиш
Начин на пригогтвяне:
Формата (формите) за печене се намазват с мазнина и дъното се застила с хартия за печене. В случая, разделих кейковото тесто на две и пекох в две квадратни форми, с размер 17х17 см., но съм пекла този сладкиш и в тава с приблизителни размери 20х30 см.
Фурната се загрява до 180 градуса.
Яйцата и захарта се разбиват за кратко с телена бъркалка. Маслото се разтопява и се прибавя към яйчената смес (внимавайте да не е горещо). Киселото мляко, в което е угасена содата, също се добавя.
Брашното се пресява. Към него се добавя щипка сол.
Брашното се прибавя към течните съставки на два пъти, като се бърка докато се поеме от сместа. Получава се гъсто кейково тесто.
Тестото се изсипва във формата (формите) и заравнява.
Кайсиите се измиват, подсушават, разполовават на две и костилките се отстраняват. Всяка половинка се топва с отрязаната част надолу в кристална захар. Плодовете се поставят с отрязаната част надолу върху кейковото тесто.
Сладкишът се пече в предварително загрятата на 180 градуса фурна, докато дървено шишче забодено в тестото излезе чисто, без полепнали трохи.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com