Шоколадовото суфле е класика. Този път обаче ви предлагаме да го поднесете с домашен смокинов сладолед - истинска вкусова наслада.
Необходими продукти за суфлето (12 броя):
200 г черен шоколад (минимум 70%)
200 г биволско масло
7 средно големи яйца
270 г кокосова захар
125 г оризово брашно
50 г неподсладено какао
За сладоледа:
2 банана
10 сушени смокини
4-5 стръкчета прясна мента
50 мл тахан по избор
50 г сурови ядки по избор (орехи, бадеми, лешници)
По желание: малини за декорация
Начин на приготвяне:
На сладоледа:
С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот блендирайте всички продукти за сладоледа, без ядките, до пълна хомогенност (може да отнеме няколко минути). Добавете ядките към сместа и разбъркайте на ръка. Прехвърлете сместа във формички по избор и замразете за около 1,5-2 часа (или консумирайте веднага като крем).
На суфлето:
Загрейте вода в средно голяма тенджера до кипване. Върху тенджерата поставете огнеупорен съд, а в него поставете маслото и шоколада. Бъркайте маслото и шоколада до пълното им разтопяване. Сместа трябва да бъде напълно хомогенна.
Междувременно разбийте яйцата със захарта на пяна. Постепенно добавете брашното и какаото към яйчената смес и разбъркайте добре. Бавно добавете разтопеното масло и шоколада към горната смес, като не спирате да бъркате през цялото време.
Загрейте фурната на 225 градуса.
Намазнете формички по избор (можете да използвате алуминиеви или метални/силиконови за многократна употреба) и ги поръсете с малко какао.
Разпределете сместа за суфлето във формичките.
Сложете суфлетата да се пекат, като времето на печене зависи от големината на формичките. За да прецените времето, след 10-тата минута отворете фурната и леко докоснете суфлетата - ако са съвсем меки - значи им трябват още 2-3 минути. Колкото по-дълго се пекат суфлетата, толкова по-малко течна сърцевина ще остане в центъра им.
Извадете суфлетата от фурната, внимателно ги освободете от формичките и поднесете веднага (ако оставите суфлетата да се охладят - течната сърцевина по всяка вероятност ще се втвърди).
Аранжирайте всяко суфле с топка сладолед и декорация по избор.
Източник: foodieboulevard.bg