Шоколадово суфле със смокинов сладолед


Шоколадово суфле със смокинов сладолед
Снимка: foodieboulevard.bg

Шоколадовото суфле е класика. Този път обаче ви предлагаме да го поднесете с домашен смокинов сладолед - истинска вкусова наслада.

Необходими продукти за суфлето (12 броя):

200 г черен шоколад (минимум 70%)

200 г биволско масло

7 средно големи яйца

270 г кокосова захар

125 г оризово брашно

50 г неподсладено какао

За сладоледа:

2 банана

10 сушени смокини

4-5 стръкчета прясна мента

50 мл тахан по избор

50 г сурови ядки по избор (орехи, бадеми, лешници)

По желание: малини за декорация

Начин на приготвяне:

На сладоледа:

С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот блендирайте всички продукти за сладоледа, без ядките, до пълна хомогенност (може да отнеме няколко минути). Добавете ядките към сместа и разбъркайте на ръка. Прехвърлете сместа във формички по избор и замразете за около 1,5-2 часа (или консумирайте веднага като крем).

На суфлето:

Загрейте вода в средно голяма тенджера до кипване. Върху тенджерата поставете огнеупорен съд, а в него поставете маслото и шоколада. Бъркайте маслото и шоколада до пълното им разтопяване. Сместа трябва да бъде напълно хомогенна.

Междувременно разбийте яйцата със захарта на пяна. Постепенно добавете брашното и какаото към яйчената смес и разбъркайте добре. Бавно добавете разтопеното масло и шоколада към горната смес, като не спирате да бъркате през цялото време.

Загрейте фурната на 225 градуса.

Намазнете формички по избор (можете да използвате алуминиеви или метални/силиконови за многократна употреба) и ги поръсете с малко какао.

Разпределете сместа за суфлето във формичките.

Сложете суфлетата да се пекат, като времето на печене зависи от големината на формичките. За да прецените времето, след 10-тата минута отворете фурната и леко докоснете суфлетата - ако са съвсем меки - значи им трябват още 2-3 минути. Колкото по-дълго се пекат суфлетата, толкова по-малко течна сърцевина ще остане в центъра им.

Извадете суфлетата от фурната, внимателно ги освободете от формичките и поднесете веднага (ако оставите суфлетата да се охладят - течната сърцевина по всяка вероятност ще се втвърди).

Аранжирайте всяко суфле с топка сладолед и декорация по избор.

Източник: foodieboulevard.bg

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама